Fra Sydney til Perth, dag 10. Høydepunkter fra Adelaide

Dette er innlegg 8 av totalt 26 i føljetongen Australia 2017-2018

Adelaide, Australia, 2. juledag 2017

Etter gårsdagens mislykkede busstur, klarte vi å gå av på riktig holdeplass 2. juledag. Og møtte presis til avtalen med Steinartrotter på hotellet hans i sentrum tirsdag morgen. Vi var klare for å ta for oss Adelaides største turistattraksjoner. 

Dagens (tacky) juletre

Sett i Adelaide sentrum. Kunstgress på forvokst trafikk-kjegle. Lyste opp i både blinkblink ,stjerner og andre bevegende mønstre utover kvelden.

Frokost på McDonald’s

McDonald’s er vel ikke akkurat noen attraksjon i seg selv, men i Adelaide var restauranten faktisk litt spesiell. Her var McDonald’s lagt opp nesten som en tradisjonell australsk kafe, der du bestilte mat og drikke elektronisk på automater, og sannelig ble ikke maten servert ved bordene. En service du ikke akkurat forventer av en av verdens største fastfood-kjeder.

Adelaide Gaol

Takket være gårsdagens spontane gåtur, oppdaget vi Adelaide Gaol på vei til sentrum. Adelaide Gaol ble vårt første stopp etter frokost 2. juledag.

Adelaide Gaol var det første fengselet i delstaten Sør-Australia, og åpnet i 1839 (på Wikipedia står det at fengselet åpnet for drift i 1841, men i følge museet var det korrekte året 1839). Fengselet var i drift helt frem til 1988. Den tidligere straffeanstalten er nå gjort om til museum.

Grybetrotter utenfor Adelaide Gaol.

Museet var for øvrig gjort rullestoltilgjengelig. Det var blant annet laget ramper inn til alle rommene det var mulig å gå inn til i det tidligere fengselet. – Tror du at rampene er laget for å kjøre inn fangene i rullestol, etter at de ble banket opp av vaktene, spurte Jobetrotter. Det trodde ikke Grybetrotter. Det var ikke akkurat rehabilitering som sto i sentrum i fengslene på 1800-tallet. Ei heller før langt inn på 1900-tallet.

Jobetrotter har kommet innenfor murene, mellom de ulike avdelingene i fengselet.

På bildet til venstre fikk vi se en celle fra 1800-tallet. Bildet til høyre viser hvordan cella så ut på tidlig 1900-tallet.

Grybetrotter foran et av henrettelsestårnene, der de fangene som hadde fått dødsstraff ble hengt kl 8 om morgenen på henrettelsesdagen. I Adelaide Gaol ble det foretatt 45 henrettelser i tidsrommet 1840 til 1964. Først i 1976 ble dødsstraff avskaffet i Australia.

«Det er mange måter å bli kjent på», tenkte Grybetrotter. Elizabeth Woolcock ble kjent for å ha drept ektemannen sin i september 1873. 30. desember samme år ble hun hengt for drapet, som eneste kvinne som har blitt henrettet i fengselet. Mange har i ettertid hevdet at hun sannsynligvis var uskyldig dømt. For dette har hun fått laget en dukkekopi av seg, stående i det som tidligere var cellen hennes under oppholdet i fengselet. Bildet til høyre viser stedet hun er gravlagt i fengselet.

Vi fikk også se inn i legekontoret, gjenskapt på bildet til venstre. På bildet til høyre er tannlegekontoret, også kalt «torturkammeret». Fangene hadde tilgang på tannleger så ofte de hadde behov, uten at det hjalp noe særlig på tannhelsen. Uten verken tannbørste eller fluor manglet det ikke på tannsykdommer, og mange måtte trekke en haug med tenner.

Jøss, dette er jo som kantina i «Orange is the new black», konstaterte Jobetrotter da han så kantina i fengselet. Her er Grybetrotter avbildet foran den litt høye skranken til kantina. I løpet av årene fengselet var i drift, forbedret kostholdet seg betraktelig, og fangene gikk fra å få to måtlider med grøt og grovbrød hver dag til å få tre varme måltider om dagen.

Jobetrotter ble fascinert av de gamle videoovervåkningskameraene som ble brukt til å overvåke fangene på 80-tallet, nesten meterstore, og med kabeltykkelse på godt over 2 cm. Fengselet hadde også et eget utkikkstårn der fangevokterne holdt oversikten og oppsyn med fangene hele døgnet. Det var for øvrig ikke bare vaktene som hadde oversikt over fangene. Utsiktstårnet hadde vinduer på alle kantene, og dermed hadde også fangene full oversikt over vaktene.  Vaktene måtte oppholde seg i tårnet under hele skiftet sitt, noe som betød at de også hadde installert et toalett i tårnet. Med vinduer i alle kanter, kunne fangene se hver gang en vakt gikk på do.

Folk og liv i sentrum

Det var en stekende het dag i Adelaide, og i varmen satte vi avgårde de to kilometerne  det var å gå fra Adelaide Gaol til sentrum.

Her svettet vi videre rundt Hindley street, en historisk gate i Adelaide, nå kjent for sitt natteliv og sine særegne «hotel with accomodation and pokies», det vil si puber med overnatting og spillebuler ved siden av. Som ikke bare er særegne i Adelaide, men i hele Australia. 2. juledag var imidlertid gata ganske så folketom.

Folketomt var det derimot ikke i gågata ved Rundle Mall. 2. juledag er tydeligvis en stor shoppingdag i Australia, for her var det fullt av åpne butikker og folk som var på gavebyttejakt eller gode tilbud etter jul.

Vi passerte også rådhuset i Adelaide, som i likhet med mange andre hus i Adelaide hadde pyntet seg med rød julesløyfe til ære for høytiden vi nå er inne i.

Alle storbyer med respekt for seg selv har en Chinatown. Det har Adelaide. I Chinatown forvillet vi oss inn i en kinesisk matbutikk på jakt etter tannbørste. Tannbørsten fant vi ikke, men derimot kunne vi fått kjøpt levende krabber eller fisk dersom vi skulle tilberedt en riktig delikatesse den dagen, som vist på det tredje bildet. Vi hadde ingen planer om å servere noen delikatesse, og kjøpte ingenting.

Rett ovenfor Chinatown lå en trivelig kirke, som for oss ble enda triveligere da vi oppdaget at det ikke lenger fungerte som en kirke, men var gjort om til en fancy koreansk restaurant.  På KOBA Korean BBQ spiste vi et tradisjonelt koreansk grillmåltid til middag senere på kvelden. Aldri har et kirkebesøk vært så smakfullt før.

Drikkepauser

Med 30 grader og stikkende varme, var det viktig å drikke nok. Noe vi da også gjorde. både på Bean Bar og Richmond hotel. Den lekre mugga på bildet til venstre var for øvrig hvit sangria med eplesmak og eplebiter oppi. Sunt var det også med andre ord, der vi smattet i oss fersk frukt til og med.

Botanisk hage

Der det er en botanisk hage, er det også en Grybetrotter og Jobetrotter. Selv om vi ikke er særlig opptatt av blomster i hverdagen, liker vi å gå rundt i parker og hager og se på dem.

Det var mye fint å se i botanisk hage i Adelaide, og Jobetrotter fant sine favorittplanter – både kaktuser i flere fasonger og gigantiske vannliljer.

Prisen for beste navn på en plante går til:

Stengte dører

National Wine Centre of Australia er blitt kåret til turistattraksjon nummer 1 i Adelaide. Vinsenteret ligger rett ved siden av botanisk hage. Jobetrotter var veldig lysten på en tur inn dit. Det hadde han hatt da vi var her i januar 2011 også fortalte han, uten at Grybetrotter husker akkurat det. Men den gang var det visst stengt. Hans andre forsøk på å besøke senteret var også mislykket. Det var nemlig andre juledagsstengt nå. Men på døra sto det lovnader om at senteret skulle være åpent som vanlig dagen etter. Vi bestemte oss derfor for å prøve igjen neste dag. Om Jobetrotter fikk komme inn på tredje forsøk, kan du lese i neste blogginnlegg.

Det ble en ekstra spennende slutt på dagen, da vi på kvelden oppdaget at Grybetrotters rullestol hadde punktert.

 

Series Navigation<< Fra Sydney til Perth, dag 9. Julefeiringen fortsetter i AdelaideFra Sydney til Perth, dag 11. Vinbuffè i Adelaide og strandgløtt i Glenelg >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *