Fra Sydney til Perth på 43 dager. Reisen til sommeren

Dette er innlegg 1 av totalt 26 i føljetongen Australia 2017-2018

 

Et døgn i lufta, fra Oslo til Sydney, 16. og 17. desember 2017

– Oj, se der er IKEA, utbrøt Steinartrotter i det flyet gikk inn for landing i Sydney. Etter 27 timer på reisefot, hvor av 21 av disse i lufta, var det altså den svenske møbelgiganten Steinartrotter først la merke til i den australske storbyen. 

Bildet av Steinartrotter på første fly, fra Oslo til Doha. Bildet er kopiert fra Snapchat. For de som ikke er kjent med Snapchat: Steinartrotter hadde ikke på nisselue på flyturen. Den er påført som tilbehør for å live opp bildet.

Den over ett døgn lange reisen begynte noe dårlig allerede før vi hadde kommet ut døra hjemme i Oslo, da tre trottere ventet på den forhåndsbestilte TT-drosja som skulle ta oss til flyplassen. Alle sto trippende klar kl 4 om morgenen. Dessverre var ikke drosjesjåføren like klar. Han hadde til alt overmål klart å sovne på sin nattevakt, noe som medførte at vi først 30 minutter etter planlagt avgangstid kjørte avgårde mot Gardermoen. Heldigvis har Qatar Airways med sine tre timers oppmøtetid gitt oss mye bedre tid enn vi ellers ville hatt. Det var heller ikke trafikk så tidlig på morgenen, og drosjesjåføren var så flau at han ga oss prisavslag.

Stressnivået rakk dermed ikke å stige til til ekstreme høyder, og vi nådde flyet vårt med god margin. Det hjelper selvfølgelig at Grybetrotter på flyplassen igjen ble møtt av Qatars ansatte som ikke kunne yte nok service, og som loset oss gjennom det som måtte være av køer. Servicenivået sto med andre ord absolutt ikke tilbake for det vi opplevde da vi reiste til India i januar, og denne gangen hadde de til og med laget seg et eget lappesystem for at Grybetrotter så smidig som mulig skulle få sin egen rullestol på gaten ved mellomlanding i Doha. Lappesystemet fungerte optimalt.

Nok et bilde fra Snapchat. Grybetrotter var i ekstase over å kunne konstantere at seks uker med garantert is- og snøfritt vær ligger foran oss. 

– Nå skal vi på 24 timers all-inclusive, erklærte Steinartrotter spent, med henvisning til at vi på våre to flyvninger det neste døgnet ville få servert så mye mat og drikke vi bare orket. Og resten av reisen foregikk smertefritt, med null forsinkelser (med unntak av litt avising av flyet på Gardermoen), og ankomst et kvarter før oppsatt tid i Sydney.

Qatar airways var full av «gode råd» på veien. For eksempel opplyste de om at det aldri var for seint å oppgradere til enda mer luksus. På langdistanseflyvningene våre til Sydney var vi mer enn fornøyd med det vi allerede fikk tilbudt av mat og drikke døgnet rundt. Benplassen er også bedre enn på vanlige fly.

For Grybetrotter og Jobetrotters del besto flyturene stort sett av å småsove det meste av veien, mellom all maten og drikka vi fikk servert.

Hamad flyplass i Doha fremsto ikke akkurat overfylt da vi tilbrakte 3 timer der før neste fly til Sydney. Kanskje har det med den pågående diplomatiske krisen mellom Qatar og de andre landene i midtøsten å gjøre, undret Grybetrotter.

Men luksusbutikkene florerte. Hva med litt norsk laks, eller luksusmoteklær à la midtøsten?

Ankomst Sydney, 17. desember 2017

– Men altså, er det virkelig bare 5 timer dagslys i Oslo nå, undret den australske drosjesjåføren, opprinnelig fra India. Og bare is? Han kunne nesten ikke tro det. 

Australierne var akkurat slik Grybetrotter husket dem fra hun og Jobetrotter var på bryllupsreise hit på akkurat samme tid for syv år siden (blogginnlegg mangler, da bloggen som kjent bare er 5 år) og hun ble straks enda mer euforisk enn vanlig ved ankomst i Sydney. Med sin australske aksent og britiske høflighet og diskresjon, var det null problem å få rullestol på gaten her, vinke farvel til rullestolassistansen (uten å måtte krangle om å få lov til å gå selv) og passere både pass- og tollkontroll med største smidighet. Etter å ha erklært på tro og ære at vi ikke har med verken mat, planter eller jord under skoene inn i landet, fikk vi lov å komme inn. Det er nemlig strenger regler for innføring av matvarer til Australia. 

Det var null problem å finne en rullestoldrosje på flyplassen i Sydney.

Og akkurat som Grybetrotter husket det, er det heller ikke noe problem å komme i kontakt med australiere. Drosjesjåføren som kjørte oss fra flyplassen inn til byen var pratsom og hyggelig, og slapp oss uten problemer av utenfor vårt tilholdssted de neste tre dagene, nemlig Meriton Suites Kent Street. 

Meriton Suites Kent Street er et leilighetshotell i hjertet av Sydney. Her hadde vi reservert to ett-roms studio leiligheter.

Rommene var store, med både sitteplasser, et fullt utstyrt kjøkken og attpåtil vaskemaskin. Rombildene som vises her er tatt fra Steinartrotters rom.  Det kanskje mest gøyale for oss var heisen: I heisen er det ingen knapper. Isteden bruker man romnøkkelkortet på kortleseren utenfor heisen, så vet den automatisk hvilken etasje du skal til, og sier deg hvilken heis du skal gå inn i.

Utsikt fra rommet til Steinartrotter. Rommene ligger tilsynelatende i 28. etasje, men etter å ha studert dette nøyere, er det nok mest riktig å si at det ligger i 15. etasje. Blant annet etter som resepsjonen (på bakkeplan) går for å være i 10. etasje.

Forrige gang vi bodde i Sydney bodde vi på Fraser Suites. Det husket ikke Grybetrotter navnet på når hun skulle booke hotell til nåværende reise. Tilfeldigvis oppdaget vi  ved ankomst, at det hotellet vi bodde på sist, lå ca 100 meter fra hotellet vi bor på nå i samme gate. Grybetrotter følte seg fornøyd med bookingen sin!

Steinartrotter, som hadde sovet minimalt på flyet og ønsket å få mest mulig ut av morgendagen, tok en tidlig kveld, mens Grybetrotter, som til alt overmål var sulten (!) avsluttet de to lange reisedagene med å slafse i seg et asiatisk take-away-måltid på en av de uendelig mange asiatiske take-awayrestaurantene ved siden av hotellet.

Her på Pepper Lunch, avsluttet Jobetrotter og Grybetrotter to lange reisedager.

Får vi reprise?

Som nevnt var Grybetrotter og Jobetrotter i Australia på bryllupsreise i desember 2010 og januar 2011. Det var den sommeren syndefloden kom til landet. Det vil si at av de syv ukene vi var der, regnet det i fem. Verdens tørreste kontinent hadde aldri sett så mye vann, og flere steder vi kom til fikk vi høre at «her har det ikke regnet på 100 år, men NÅ regner det». Noe som medførte at vi på grunn av flom og stengte veier måtte legge om reiseruta vår drastisk. Forhåpentligvis skjer ikke dette igjen nå. Den som følger med får se….

Grybetrotter og Jobetrotter på Darling Harbour i Sydney, syv år yngre, den 6. desember 2010. Før regnet kom…

 

 

 

 

 

Series NavigationFra Sydney til Perth på 43 dager. Første dag i Sydney >>

One thought on “Fra Sydney til Perth på 43 dager. Reisen til sommeren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.