Fra Sydney til Perth, dag 11. Vinbuffè i Adelaide og strandgløtt i Glenelg

Dette er innlegg 9 av totalt 26 i føljetongen Australia 2017-2018

 

Adelaide og Glenelg, Australia, 27. desember 2017

– Jeg lurer på når det skal bli vanlig i Norge å bygge rullestolramper inn i arkitekturen istedenfor å bygge de som tillegg til trapper, undret Jobetrotter, da vi gikk inn i det moderne nasjonale vinsenteret i Australia. Senteret var et arkitektonisk kunstverk i seg selv. Istedenfor trapper var det lange slake ramper for å komme opp i etasjene. Trappene var gjemt bort i en annen ende av bygget. Det hele var direkte stilig.

Inni det moderne nye nasjonale vinsenteret i Australia.

Romjulsonsdagen i Adelaide begynte på samme sted som den sluttet dagen før, det vil si foran National Wine Center of Australia.

National wine center of Australia

Utenfor det nasjonale vinsenteret.

Jobetrotter hadde fikset det punkterte dekket på rullestolen på bare en halvtime kvelden før, og vi var klare for en ny dag i Adelaide. En dag hvor det var offisielt tropehett. Klokka 11 på formiddagen viste gradestokken 36 opphetede grader, og vi svettet. Men Grybetrotter klagde ikke. Hun tok på seg ørkenhatten sin, og nøt den hete tilværelsen.

Det skal likevel ikke stikkes under en stol at det var relativt deilig å starte dagen innendørs, mens aircondition blåste friskt. Det nasjonale vinsenteret i Adelaide drives av Universitetet i Adelaide.  Der man kan lære om ulike druevinarter og forske på vindyrking.

Det nasjonale vinsenteret i Adelaide kunne tilby kunnskap om viner fra 120 vindistrikter i Australia.

Her kunne vi lukte på fire ulike vinsorter i forskjellige stadier av vinproduksjonen.

Senteret var et mekka for vinnerder. Her kunne du fordype deg i både smaker, lukt, tilbredning, og ikke minst hvilke glass som skal brukes til å servere hvilken vin! (som på bildet til venstre). Eller ulike korktyper. For ikke å snakke om ulike vinåpnere. Vi er ingen eksperter på vin, men registrerte at dette kunne man bli gal av hvis man gikk inn for å henge seg opp i vin, og gikk raskt gjennom. Utstillingen var for øvrig gratis.

Hele utstillingen var kjempebra lagt opp, og høydepunktet for vår del var kafeen ved inngangen. Her ble det servert lekre (og relativt rimelige) gourmetretter til lunsj, og vi kunne smake på vin fra de fleste av vindistriktene. Vi fikk utdelt et elektronisk kort slik at vi selv kunne forsyne oss med vin fra flere hundre forskjellige vindispensere. Vi kunne velge om vi ville ha lite, middels eller store glass. Prisen ble registrert på kortet hver gang vi forsynte oss, og når vi følte oss fornøyd med dagens vinsmaking, betalte vi i kassa.

I senterets gourmetrestaurant var det vinbuffè.

Jobetrotter serverer seg med vin fra vinbuffèen.

Grybetrotter nøyde seg med små vinglass (som egentlig var under 1 dl), men da fikk vi til gjengjeld smakt på flere vinsorter.  Prisene på glassene varierte naturlig nok fra vin til vin. Vinen smakte utmerket til den lekre lunsjen.

Glenelg

Ca 15 km utenfor Adelaide ligger strandbyen Glenelg. Glenelg virker for Grybetrotter å være Adelaides svar på Sydneys Manly Beach.  Grybetrotter og Jobetrotter hadde vært her i januar 2011, og ønsket å reise tilbake.

For å komme til Glenelg tar vi trikken. Trikken fra Adelaide sentrum tar drøye 40 minutter. Bildene over er fra 6. januar 2011, men lite hadde endret seg på syv år.

Trikken stopper ved Glenelg Rådhus. Til venstre: Jobetrotter foran rådhuset på torvet i Glenelg 5. januar 2011.  På bildet til høyre er Grybetrotter på samme sted syv år senere.

Jobetrotter på torget i Glenelg

 

Det ble en tur ut på Glenelg brygge også i år. På bildet til venstre er Grybetrotter på brygga i strålende solskinn 5. januar 2011. På bildet til høyre har Grybetrotter prøvd å ta et oversiktsbilde syv år senere, men i det vi kom til Glenelg ble det væromslag og heller grått, slik at bildet ikke ble like idyllisk som sist.

Etter som det skyet over og blåste opp kraftig, var det ikke stort mer å gjøre enn å sette seg på nærmeste strandbar og bestille en mugge ananasmojito på deling.

Det var fortsatt varmt, skjønt det hindret ikke Grybetrotter fra å komme med følgende kommentar til sine venner på snapchat der hjemme i Norge: – Du verden så kaldt 29 grader og vind kjennes ut når man er vant til 36 grader og sol. 🙂

Dagens (tacky) juletre

Sett i Adelaide vinsenter

 

 

 

 

Series Navigation<< Fra Sydney til Perth, dag 10. Høydepunkter fra AdelaideFra Sydney til Perth, dag 12 og 13. Juleoverdose og villmarksforberedelser i Port Augusta >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *