Du vet du er i Sør-Korea når (fortsettelse)…

Dette er innlegg 3 av totalt 9 i føljetongen Sør-Korea 2015

IMG_3670

Seoul og Busan, Sør-Korea andre uka i juni 2015

– Seriøst, gikk hun med det der i fullt alvor,  utbrøt Jobetrotter vantro i det vi gikk forbi en jente i slutten av tenårene. – Akkurat det samme tenkte jeg, istemte Grybetrotter. Det vi siktet til var at 18-åringen som nettopp hadde passert oss så ut til å være helt komfortabel med å vandre rundt med en Minnie Mus-hårbøyle på hodet og digre Mikke Mus-motiver på t-skjorta. 

Men vi var i Sør-Korea, og i Sør-Korea gjøres ting litt annerledes enn det vi er vant til i Europa.

Du vet du er i Sør-Korea når:

* Alle skilt egentlig er uleselige for deg.

DSC_0018

– Det er ganske fascinerende å være i et land hvor du egentlig ikke kan lese noe som helst, sa Jobetrotter etter et par dager i Sør-Korea. Som for eksempel skiltet her.

2015-06-08 17.41.27

Heller ikke dette skiltet var helt forståelig, men tegningene er universelle. For øvrig var de gode på å sette opp skilt som forklarer rullestoltilgjengelighet i Sør-Korea.

IMG_3563

Når det er sagt så var mange skilt også oversatt til mer eller mindre god engelsk.

* Skilt med kosedyr og barnefigurer forteller deg hva du skal og ikke skal gjøre

IMG_3466

Koreanerne bare elsker barnslige skilt, og vil helst at moralisering skal komme fra barn.

IMG_3407

Stopp, her er det ikke lov å gå lenger, forteller gutten på skiltet…

Grybetrotter har både i sin barndom og voksne liv unngått alt som har med bamser, blomster og dilldall å gjøre, av den enkle grunn at hun alltid har vært redd for å bli tatt for å være yngre eller dummere enn hun er. Sør-Korea var selve definisjonen av bamser og dill. Grybetrotter ble aldri helt bekvem med dette. Bamse- og barnefigurdyrkingen var ikke helt hennes greie…

IMG_3325

Hva er vel mer naturlig enn at to barnefigurer i politiuniformer ønsker velkommen inn på politistasjonen.

IMG_3391

Gakkgakkfiguren viser vei inn til kafeen.

IMG_3661

…og utesteder synes det er en selvfølge å ha en klatrende barne-ape i lysstolpen utenfor.

* Det faktisk står bling bling over inngangsdøren

IMG_3558

* Flesteparten av menneskene rundt deg har samme fnisete latter som Grybetrotter.

– Hvis du skaffer deg en selfiestang, passer du rett inn, erklærte Jobetrotter til Grybetrotter i det vi passerte en gjeng koreanere som lo av selfiebildene sine.

IMG_3326

Så her er selfie-plassen, sa Jobetrotter. Koreanerne var enda gladere i å ta bilder av seg selv enn det nordmenn er.

* Det kryr av reklame for og klinikker som tilbyr plastisk kirurgi

IMG_3692

Her på t-banestasjonen kan du drømme om større øyne og lepper…

Sue fortalte oss at plastisk kirurgi er ekstremt populært i Sør-Korea, og at minst 9 av 10 jenter har tatt plastiske operasjoner. Det er hovedsakelig øyelokkene og nesa de opererer. Øyelokkene opereres opp, da de vil ha vestlige dådyrøyne, og ikke asiatiske smale øyne. Nesa løftes også litt, også for å få et mer vestlig utseende. En trist utvikling, synes Grybetrotter.

IMG_3681

Det er gode tider for klinikkene som tilbyr plastisk kirurgi.

IMG_3680

Og det krydde av dem, særlig i Gangnam-distriktet, som er Seouls svar på Frogner/Majostua – altså der de mer velbemidlede holder til.

* Bilene parkerer i høyden.

I Seoul parkeres bilene oppå hverandre, og heises opp med en bilheis. Når det er folksomt i byen, må plassen utnyttes i høyden.

IMG_3385

Her er en bil på vei inn i parkeringshøyhuset..

IMG_3389

Og her ble den heist opp i høyden. Oppover var det plass til mange biler.

* Du kan spise sommerfugllarver på utendørsmarked

IMG_3286

Vi nærmer oss utendørsmarked i Namdaemun-området.

Cirka ti minutters gange fra leiligheten vår lå det et stort utendørsmarked. Her kunne vi få kjøpt diverse lokale delikatesser.

IMG_3297

Grybetrotter ved begynnelsen av utendørsmarkedet…

IMG_3301

Grybetrotter og Jobetrotter kjøpte først en flat bolle av noe slag, som ikke var så spesielt egentlig. Men det var klæsja på mye sukker og kanel, så den ble søt nok… Kanskje det var en variant av det som i guideboka vår kalles Hotteok – en tradisjonell koreansk dessert som består av små ristede, risaktige pannekaker fylt med brunt sukker og nøtter?

IMG_3303

Deretter kom vi over en annen utsalgsbod som solgte snacks vi ikke hadde peiling på. Alt sto på koreansk, og dama som solgte prata ikke et ord engelsk. Så da pekte vi på det vi ville ha da – og fikk noe annet…

IMG_3304

…som viste seg å være sommerfugllarver. Grybetrotter syns det holdt med en bit, mens Jobetrotter koste seg med sommerfugllarvene rett i koppen…

* Rettene du spiser har navn som Bibimpap, Gimpap og Kimchi

Alle trotterne var enige om at måltidene i Sør-Korea var absolutte høydepunkter, både fordi det smakte godt, men også fordi maten var en del annerledes enn det vi er vant til. Her er noen av mathøydepunktene:

A) Lage vår egen Bibimpap og dele til lunsj

IMG_3308

Grybetrotter er klar for første lunsj 8. juni. Her blir en versjon av Bibimpap, det vil si egg, grønnsaker, kjøtt, krydder og og ris lasset på en stor bolle. Dette skulle så koke i bollen midt på bordet til det er ferdig. Etterpå forsyner alle seg av samme bolle. Ved siden av oss satt det flere forretningsfolk som var ute til lunsj og gjorde det samme. Vi syns det var en kul måte å dele lunsj på, og følte oss helt med blant de lokale forretningsmennene. Grybetrotter klarte likevel ikke å la være å tenke at det kanskje hadde vært et mer nyttig tiltak at folk sluttet å spise av samme bolle enn at de stengte alle skolene i landet hvis de var redd for spredning av MERS-viruset.

IMG_3310

Jobetrotter rører litt i suppa..

B) Grille kjøtt midt på bordet

IMG_3415

Koreansk grill er også veldig kjent, og var blant Grybetrotters favorittretter i Sør-Korea. Her kunne man velge ulike typer kjøtt, fra billig til ypperste kvalitet, og grille det på bordet. De første gangene vi prøvde, ilte det selvfølgelig kelnere til ved bordet for å vise oss hvordan vi skulle gjøre det, for dette var vi ikke akkurat for drevne på. Etter hvert fikk vil imidlertid bedre tak på det hele, og fikk prøve å grille litt på egen hånd.

IMG_3413

9. juni: Tre fornøyde trottere på tur koser seg med koreansk grill. Med masse gode grønnsaker og kimchi til, samt en aldri så liten bibimbap som siderett. Det hele smakte fantastisk godt – hver gang…

For de som lurer – Kimchi er for øvrig ikke en egen rett, men en siderett med masse syltede grønnsaker i ulike varianter. Kimchi serveres til hvert eneste måltid.

IMG_3668

12. juni: Her fra en annen koreansk grill-middag. – Jeg skal lage hull i spisebordet vårt hjemme og plassere en grill der jeg, erklærte Jobetrotter fornøyd etter nok et smakfullt måltid. Jepp, det hadde passet ypperlig på glassbordet vårt, svarte Grybetrotter…..

C) Koreanske pannekaker

IMG_3513

Koreanske pannekaker kalles Jeon, og kommer i mange varianter. 9. juni dumpet vi innom en restaurant som serverte dette. Vi valgte en med sjømat, og en med kimchi og grønnsaker. Det morsomste med pannekakene var nok å klippe dem opp med saks. Grybetrotter syntes de smakte ok, men de slo ikke de vietnamesiske pannekakene vi smakte i Ho Chi Minh City.

IMG_3516

Utenfor restauranten kunne vi se hvordan pannekakene ble stekt.

D) Chicken and beer

Som nevnt i forrige blogginnlegg er kylling og øl blitt en stor hit i Sør-Korea, og det finnes egne restauranter som har peilet seg inn på denne spesialiteten. Noen hundre meter fra leiligheten vår lå en sånn restaurant – og attpåtil var det en uterestaurant. Til Grybetrotters store fortvilelse krydde det nemlig ikke av uterestauranter i Seoul. Og med 27 grader på enkelte kvelder, var det godt å sitte ute og rømme fra air-condition.

IMG_3577

10. juni: Steinartrotter slapper av med chicken and beer utendørs en varm sommerkveld i Seoul. Vi kunne velge kylling med masse ulike smaker, og det smakte kjempegodt. Favoritten var frityrstekt kylling gnidd inn i masse hvitløk.

E) Suppe med magesekk

IMG_3530

10. juni: På en av våre suppelunsjer dristet vi oss til å smake på suppe med magesekk av gris. Det smakte egentlig ikke noe særlig. Hverken av det ene eller det andre. Første bit var bra, deretter ble det egentlig bare kjedelig… Godt vi hadde masse kimchi ved siden av…

* Isen lages av flytende nitrogen

IMG_3315

Jobetrotter satte kursen mot denne kafeen straks han så skiltet om at isen her lages av flytende nitrogen. Ingenting kunne glede hans nerde-hjerne mer.

IMG_3318

Dessverre fikk han ikke se at nitrogenen ble sprøytet på…

IMG_3319

Men vi fikk oss alle en milkshake laget av is med flytende nitrogen – og den smakte akkurat som annen is.

* Du kan ta hurtigtoget 32 mil til en annen storby, og oppdage at den ser helt lik ut som byen du kom fra

IMG_3588

Utenfor togstasjonen i Busan

325 kilometer fra Seoul ligger Sør-Koreas nest største by, Busan. Dit kan du komme med hurtigtog på to timer og tre kvarter. Torsdag 11. juni tok vi toget dit. Og med det fikk vi konstatert at i hvert fall de to største byene i Sør-Korea ser nesten helt like ut. Både togstasjonen, t-banenettet og bygningene var knæsj like. Og som nevnt var det til og med det samme betalingssystemet på t-banen i Busan som i Seoul (med T-money). Bare været var forskjellig. Til tross for at Busan ligger lenger sør, var det kaldere – og gråere der. I hvert fall da vi var der (for egentlig er det jo en idylllisk badeby). Men vi koste oss likevel. Akkurat hva vi koste oss med kan du lese om i senere blogginnlegg.

I neste blogginnlegg kan du også lese om hva som er verdt å se i Seoul. For hva gjorde vi egentlig, bortsett fra å se på alt som var annerledes? Følg med….

IMG_3587

Series Navigation<< Du vet du er i Sør-Korea når…Om et kongelig palass, elvevandring og flytende øyer >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *