- Fra Sydney til Perth på 43 dager. Reisen til sommeren
- Fra Sydney til Perth på 43 dager. Første dag i Sydney
- Fra Sydney til Perth, dag 3. Manly Beach, Darling Harbour og jakten på den perfekte takterrasse
- Fra Sydney til Perth, dag 4. Blue Mountains
- Fra Sydney til Perth, dag 5 og 6. Canberra og omegn
- Fra Sydney til Perth, dag 7 og 8. Julefeiring i Mildura
- Fra Sydney til Perth, dag 9. Julefeiringen fortsetter i Adelaide
- Fra Sydney til Perth, dag 10. Høydepunkter fra Adelaide
- Fra Sydney til Perth, dag 11. Vinbuffè i Adelaide og strandgløtt i Glenelg
- Fra Sydney til Perth, dag 12 og 13. Juleoverdose og villmarksforberedelser i Port Augusta
- Fra Sydney til Perth, dag 14. Gruveeventyret i Coober Pedy
- Fra Sydney til Perth, dag 15. Nyttårsfeiring i Kulgera
- Fra Sydney til Perth, dag 16 og 17. Uluru og Kata Tjuta
- Fra Sydney til Perth, slutten av dag 17 og dag 18. Royal Flying Doctor Service og «happy new year»
- Fra Sydney til Perth, dag 19. The Old Ghan
- Fra Sydney til Perth, dag 20 og 21. Mer stein og natur, og en meget effektiv bakerovn
- Fra Sydney til Perth, dag 22 og 23. On the road again. And again…..
- Fra Sydney til Perth, dag 24. I ingenmannsland, med verdens fineste avstikker.
- Fra Sydney til Perth, dag 25. Norseman og den rosa (?) innsjøen
- Fra Sydney til Perth. Australias hviteste strender og søteste kenguruer
- Fra Sydney til Perth. Svømmeparadis og sykehushistorie i Lake Grace
- Fra Sydney til Perth. Havbølgesteinen og jakten på den bortgjemte stranda.
- Fra Sydney til Perth. Om rettssak og mediesak på camping i Ledge Point
- Late dager i Perth
- Høydepunkter fra en dag i Perth
- Hvordan feire 17. mai på australsk
Kulgera, nyttårsaften 2017 og 1. nyttårsdag 2018
– Altså, jeg er jo aldri så sosial som når jeg er i en landsby med 50 innbyggere og fem campere, strålte Grybetrotter etter nyttårsfeiringen. For sosialt ble det, til tross for at vi var langt hjemmefra og ikke kjente andre enn oss selv.
På nyttårsaften var planen å bare kjøre to og en halv time videre nordover, til den lille byen Marla, for så å starte nyttårsfesten der. 234 kilometer fra Coober Pedy skulle det være en bensinstasjon med campingplass, motell, butikk, restaurant og ikke minst spillebule. Alt-i-ett i ødemarka. Men da vi kom dit syns vi reisen hadde gått så fort. I tillegg var det bra kjørevær, det vil si overskyet, delvis regn og under 30 grader.
Etter å ha kontaktet neste mulige campingplass ca to timer unna, og fått forsikret at joda, de hadde ledige plasser, og var åpen til midnatt i natt (det var jo nyttårsaften!), bestemte vi oss derfor for å kjøre videre.
En time og tre kvarter, samt totalt 413 tilbakelagte kilometer senere kom vi til Kulgera Roadhouse. Et lite tettsted med hele 50 innbyggere, spredt utover et stort areal.
Kulgera Roadhouse er selve sentrum av Kulgera, og også her finner du alt-i-ett-i ødemarka-konseptet med både motel, campingplass, nærbutikk, spillehall, pub og restaurant på samme sted. Eieren av det hele fortalte at de serverte mat mellom kl 17 og 19.30, happy hour var mellom kl 18 og 19, og de ville sende opp nyttårsraketter i kveld hvis været tillot det. Og med det gledet tre trotterhjerter seg.
Vi syntes at Kulgera Roadhouse, var riktig så sjarmerende, og valgte dette stedet å feire nyttårsaften 2017. Campingen hadde til og med en campinghytte med rampe.
Og felles handicaptoalett. Som vi flere ganger den kvelden fikk høre at var vasket av en lettere beruset frue i huset. Noe den også trengte. Det var tydelig at handicaptoalettet på campingen ikke var så ofte i bruk, og dermed var nedstøvet av skitt. Til tross for at toalettet etter hvert ble skinnende rent, unngikk Grybetrotter likevel å bruke det, etter som hun ikke var så glad for å dele bad med ivrige kakerlakker som pilte avgårde og gjemte seg i hjørnene straks vi satte på lyset. Hun foretrakk heller sitt eget inni bobilen.
Campingområdet var helt tomt da vi kom. Det strømmet imidlertid til hele fem andre campinggjester i løpet av kvelden.
Slik så resten av Kulgera sentrum ut. Bilde nummer to viser politistasjonen. En hver liten landsby i Australia har selvfølgelig en ordentlig politistasjon.
De visste å more turistene i Kulgera også. Her har Jobetrotter det riktig så moro med å la seg avbilde i noen digre pappmontasjer med «Kulgera» klæsja over det hele. Han fikk imidlertid ikke Steinartrotter med på leken.
Grybetrotter tester ut spillrommet i Kulgera Roadhouse.
Vi rygget imidlertid nesten ut igjen da vi kom inn i restauranten, og stilte spørsmål ved både renslighet på kjøkkenet (det hele så ganske nedslitt ut) og interiørsmak der all verdens ymse rariteter var hengt opp i taket. Men man skal ikke alltid stole på førsteinntrykket..
Både maten og drikka på Kulgera Roadhouse var rimelig, og happy hour varte tydeligvis hele kvelden på nyttårsaften. Prisene endret seg i hvert fall ikke etter at den offisielle happy hour var over.
Nyttårsfeiringen i Kulgera
Vår sosiale nyttårsfeiring begynte imidlertid litt mindre sosialt. Etter middag i restauranten følte vi for en liten siesta i bobilen før vi skulle fortsette nedtellingen og se raketter ved midnatt. I det Jobetrotter lå i sin dypeste power-nap begynte det å smelle rundt oss. – Jøss, er det raketter allerede, undret Grybetrotter. Klokka er jo bare 21. – Det er sikkert bare noen som skyter opp et par raketter for barna, svarte Steinartrotter. Men smellene fortsatte, og ut av bobilvinduet så vi de flotteste rakettene pryde himmelen.
Etter at rakettene var stilnet, bestemte vi oss for å gå tilbake til restauranten. Vi hadde jo enda et håp om at det ville komme flere raketter, og ville ikke gå glipp av det. Noe det altså ikke gjorde.
Til gjengjeld tilbrakte vi resten av kvelden frem til midnatt på familiefeiring sammen med eierfamilien av Kulgera Roadhouse. Her var besteforeldre og søsken fra begge sider kommet på besøk fra både Adelaide og Brisbane, og oppi det hele satt tre trottere fra Norge og konverserte iherdig med familien. Sammen med et par backpackere fra Indonesia, som hadde fått jobb på gjestehuset. Rundt ørene på oss smalt kinaputtene sendt opp av far i godt humør, og stemningen var på topp.
Osteogenesis Imperfecta i Australia
Og oppi det hele fant Grybetrotter ut at Osteogenesis Imperfecta (forkortet OI) er ganske så poppis i Kulgera.
– Kan jeg spørre, har du Osteogensis Imperfecta, spurte bestemor fra Adelaide, akkurat langt nok inn i samtalen til at Grybetrotter følte at vi nå kjente hverandre godt nok til at det var greit at hun spurte om rullestol. – Jøss, hvordan visste du det, svarte Grybetrotter stolt. Hun blir alltid stolt når folk vet hva OI er. Joda, bestemor hadde vært fysioterapeut og jobbet med mange med OI, særlig barn, svarte hun. Og hun visste at de fleste med OI klarer seg svært bra.
Dette var ikke det eneste spørsmålet Grybetrotter fikk om OI i Kulgera. Dagen etter spiste vi frokost med et trivelig par i sluttten av 50-årene fra Adelaide, som på jovialt australsk vis begynte å prate med oss i det vi satte beina inn i restauranten. Etter en stund kom vi inn på at Gryberotter har OI. Og jammen kjente ikke paret en annen med OI de også. I tillegg kunne de fortelle om en australsk kjendis (vi aldri har hørt om) som også har OI. Grybetrotter begynte for alvor å vurdere å flytte til Australia, når til og med kjendisene her har OI.
For ordens skyld: Årsaken til at Grybetrotter ble imponert over at to personer i ingenmannsland på eget initiativ fortalte at de visste hva OI var, er fordi OI er en veldig sjelden sykdom, som ikke alle helsepersonell i Norge har hørt om engang.
Dagens (siste og desiderte beste) juletre, jula 2017