Da Grybetrotter reiste på juleferie til Sør-Afrika

Dette er innlegg 1 av totalt 19 i føljetongen Sør-Afrika 2013/2014

IMG_5456

Cape Town, nyttårsaften 2013

Grybetrotter og Jobetrotter har nå vært på tur i ni dager allerede. Fra 22. desember har vi fartet rundt i Cape Town og omegn. Vi er snart halvveis i ferien vår. Men grunnet høyt aktivitetsnivå og dårlig nettforbindelse, har vi ikke hatt anledning til å legge ut noen blogginnlegg enda. Her kommer endelig det første. Og som alle historier har også denne ferien en begynnelse. Vi går derfor tilbake til start.

Da Grybetrotter ble kredittkortsvindlet

Oslo, lørdag 21. desember 2013

Historien om ferien til Sør-Afrika starter egentlig i Oslo kvelden før avreise. Grybetrotter var pakket og klar. Passene lå fremme, flybillettene trygt lagret på iphonen, kofferten var nesten lukket og drosje var bestilt. Det var kun fem timer til klokken var 03.40, det magiske tidspunktet for avreise til Gardermoen søndag morgen. Grybetrotter skulle slappe av med en julefilm før hun la seg. Men før det tenkte hun at det kanskje var lurt å sjekke kontoen i nettbanken. Kun for sikkerhets skyld selvfølgelig. Full kontroll har hun jo egentlig alltid over økonomien. Denne gangen fikk hun imidlertid et lite sjokk da hun tilfeldigvis kastet et blikk på kredittkortoversikten…

Fra Mastercardet var det nemlig trukket den nette sum av 50 940 ZAR (Sør-Afrikanske penger). Dette utgjør intet mindre enn 31 481,70 NOK, og Grybetrotter klødde seg forvirret i hodet. Hadde ikke Ingunntrotter allerede betalt det første hotellet vi skulle til? Og det kostet da ikke SÅ mye for fire netter i Cape Town? Etter å ha sjekket litt oppdaget hun at summen var trukket fra Protea hotell Victoria Junction. Et helt annet hotell enn det Protea-hotellet vi skulle bo på.

trukket av mastercard (2)

Protea Victoria Junction Hotel var riktignok et av de mange vi hadde sjekket og bestilt  gjennom booking.com i juni. Hotellet hadde gratis avbestillingsmulighet, og allerede i august hadde vi avbestilt hotellet igjen. Grybetrotter konkluderte dermed med at det måtte være en feil. Likevel følte hun ikke for å leke julenisse med et så stort beløp. Etter å ha både dobbelt- og trippelsjekket at hotellet faktisk var avbestilt, ble følgende tiltak ble satt i verk:

–          Telefon til DNB Nor: Ville vi sperre kortet? Nei, det ville vi jo ikke. Vi trenger kortet på ferie, vi skjønte hvem som hadde trukket oss og kredittgrensen var jo nesten nådd uansett. Det var dermed begrenset hvor mye mer vi kunne bli urettmessig trukket for nå. Så kortet forble åpent. Vi måtte da ta kontakt med hotellet som hadde trukket beløpet og be de returnere pengene fikk vi beskjed om.

–          Mail til Protea Victoria Junction med et autoreply om at en eller annen person først var tilbake på mandag.

–          Mail til booking.com med resultat retur pga feil mailadresse

–          Telefon til booking.com: De bekreftet at hotellet var avbestilt og at det måtte være en feil at beløpet var trukket. Etter at de hadde prøvd å ta kontakt med hotellet fikk vi beskjed om å ta kontakt igjen på mandag.

Etter et par dager fikk vi  bekreftelse fra booking.com om at Protea hotel Victoria Junction hadde returnert beløpet. Booking.com beklaget på det sterkeste, og opplyste samtidig om at det kan ta sju dager før pengene kommer tilbake på kredittkortet. Samme bekreftelse fikk vi fra Protea Hotell Victoria Junction direkte, men uten noen form for informasjon eller beklagelse. De la kun ved en bekreftelse på at pengene var returnert. Krisen er likevel foreløpig avverget, og ferien ble heldigvis ikke ødelagt av dette.  Vi kunne hente frem feriefølelsen igjen og sette oss på flyet til Cape Town med en kort mellomlanding i Amsterdam.

41. Gry foran Waterfronts juletre (2)

Ankomst Cape Town

Søndag 22. desember kl 23.30

IMG_5525

–          Hi, I’m Warrenguide. Welcome to South Africa.

Warrenguide kastet seg rundt halsen på Ingunntrotter og Ingunntrotter. Vi andre tok frem hånden og hilste høflig mens vi smilte anerkjennende. Warrenguide hadde vi hørt om. Han har nemlig vært på tur med Ingunntrotter og Ingridtrotter tidligere. De ble kjent med han da han var reiseguide for dem i Sør-Afrika i 2006. Ingunntrotter har holdt kontakten med han etterpå, og nå har han fått fornyet tillit. De neste tre ukene skal han være vår reiseguide og privatsjåfør. Vi hadde endelig ankommet Sør-Afrika.

31. Gruppebilde foran juletreet

Første gruppebilde: Foran f.v: Ingridtrotter, Grybetrotter og Ingunntrotter. Bak f.v: Oliviertrotter og Jobetrotter

Med på turen:

Ingunntrotter: Gruppas reiseleder, som har hatt kontroll over både hotellbestillinger og program. Hun har booket intet mindre enn ni hotell både i og utenfor Cape Town-området de kommende ukene (og kontaktet cirka ti ganger så mange i forkant).

Ingridtrotter: Gruppas regnskapsfører med stålkontroll på utgiftene som oppstår underveis. Hun er på denne ferien alltid å se med sin middels store, svarte bok der hun fortløpende skriver opp alle fellesutgifter som oppstår og hvem som legger ut for hva hva gjelder utgifter til guide, overnatting, fellesmåltider, dieselutgifter og de mange andre uforutsette utgiftene som oppstår underveis. Hun vil få en herlig motregnings- og faktureringsoppgave når hun kommer hjem.

Grybetrotter: Selvutnevnt ansvarsfraskriver, som likevel delegerer oppgavene til de andre som det passer henne.

Jobetrotter: Mannen som i følge seg selv ikke følger med i kritiske situasjoner, men som likevel forbeholder seg retten til å komme med spydige kommentarer hvis ikke alt går etter planen.

Oliviertrotter: Den sindige franskmannen til Ingridtrotter som forholdt seg klokelig taus da Grybetrotter og Jobetrotter definerte rollene.

Warrenguide: Sør-Afrikaneren som egentlig er bosatt på øya Reunion med sin franske ergoterapeutkjæreste. Når han ikke er der, jobber han som freelanceguide i Sør-Afrika, og i 2006 startet han sitt eget reisebyrå Africa South Tours (kilde i forhold til reisebyrå: Ingunntrotters reiseblogg Wheel the World)

Warrenguide er et utpreget A-menneske, totalt motsatt av i hvert fall halvparten av reisefølget. Dette fører ofte til livlige diskusjoner og forhandlinger om hvor tidlig vi egentlig bør stå opp hver dag…

23. Planleggingsmøte med Warren

Vi har vårt første planleggingsmøte med Warrenguide (i midten) dagen etter ankomst

Tatt i betraktning at tre av oss i reisefølget sitter i rullestol, hadde vi blitt enige om at det nok var mest praktisk med en bil med rullestolheis. Warrenguide hadde hjulpet oss med å leie den, og møtte oss med bilen på flyplassen.

1. 22.12.13 Leiebil

Leiebilen vår for de neste tre ukene…

4. På vei inn i bilen

Warrenguide hjelper Grybetrotter inn i bilen

Og med det kjørte vi avgårde til vårt første stoppested – Protea Hotel President i Sea Point, Cape Town.

5. Vi er på vei

Vi er installert i leiebilen, klar for julefeiring i Cape Town

Series NavigationDu grønne glitrende jul, goddag! >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *