Lov og (u)rett i L.A

Dette er innlegg 3 av totalt 8 i føljetongen Californiaturne 2023

Los Angeles, California, USA, 9. og 10. oktober 2023

– Nå kjører vi rett inn i «Lov og rett i L.A», gliste Grybetrotter. Framfor oss på motorveiene lyste skyskraperne opp.  Grybetrotter satte på kjenningsmelodien til den kjente advokatserien på full guffe i bilen.

Høydepunkter (og noen triste punkter) fra Los Angeles del 2 – i nesten kronologisk rekkefølge slik Grybetrotter liker det

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Etter formiddagens strandtur gikk ettermiddagen med til en tur ned til sentrum mandag 9. oktober.

Walt Disney konserthus

I sentrum av L.A ligger Walt Disney konserthus. En arkitektonisk perle, med et latterlig navn. Ikke en av de store attraksjonene, men de fleste andre så vi på vår forrige tur i 2009.

Med sine bølgete formasjoner var det spektakulært å se. Men det tok sånn cirka to minutter. For utenfor var det nesten ikke ett menneske, med unntak av noen som gikk rundt og tømte søppel. Og inne var det stengt.

– Folk her ser veldig slitne ut. Enten bor de på gata eller så jobber de for luselønn, konstaterte Jobetrotter. Eller begge deler….

Det var nesten bare Grybetrotter og Jobetrotter ute og gikk i sentrum av LA en helt vanlig mandag i oktober 2023.

Det blir bare spilt konserter i konserthuset på torsdager, fredager og lørdager. I motsetning til f.eks operahuset i Oslo, var utekafeen på taket stengt. Og tom for gjester, og andre besøkende. Veldig tom!

Denne bildekrusellen krever javaskript.

– Hadde dette vært i Norge ville det jo krydd av folk her nå, konstaterte vi. Klokka er jo snart etter arbeidstid.

Los Angeles rådhus

Vi får utforske byen litt da, tenkte vi og trasket videre. Forbi domstolen i Los Angeles.

 

Gjennom Gloria Molina Grand Park.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Der ventet vi på at advokater i dress og slips skulle stresse ut av et eller annet kontorbygg. Ingen kom, annet enn en sikkerhetsvakt her og der.

Vi konkluderte med at antakeligvis så kjører de bil (eller blir kjørt av en sjåfør) fra garasje til garasje. Kanskje i frykt for å stirre amerikas skamplett i øynene. Det som var veldig synlig var nemlig de mange teltene som var satt opp bak gjerder og rekkverk ved siden av parken. Her var det mange som hadde sin faste bopel. Vi følte ikke for å ta for mye bilder av elendigheten.

Jobetrotter utenfor Los Angeles City Hall mandag 9. oktober.

Koreatown

Det begynte å nærme seg middagstid, og vi var nær Koreatown. Middagen ble inntatt med en bibimbap på den meget gode restauranten «Korean kitchen hibachi bbq».

Med litt slush-is til dessert.

 

Grybetrotter og Jobetrotter i Koreatown, L.A. mandag 9. oktober.

MacArthur Park

Synet av teltene til de som mangler hjem i lov-og-rett-distriktet i L.A var ingenting mot sjokket som møtte oss da vi besøkte det som også skulle være en turistattraksjon på morgenen tirsdag 10. oktober. På lista over turistattraksjoner i Los Angeles sentrum sto nemlig MacArthur Park.

Nå gjorde vi ikke akkurat mye research på forhånd, for hadde vi ikke gjort det ville vi nok kanskje ikke blitt like sjokkert over all søpla, måkene og det skitne vannet som møtte oss i parken.

Det lyste ikke akkurat av glamour der vi parkerte noen minutters gange unna parken. Men det skal sies; Alle vi møtte på vår vei var hyggelige og blide, selv der de sto uten verken eiendeler eller mat. Allerede i det vi parkerte bilen møtte vi på en fyr med noe rufsete utseende som ville ha kontakt med oss. Vi turte heldigvis å snakke med ham. Han lurte på om vi var interessert i å kjøpe falske ID-kort av ham, noe vi desverre ikke var, og da gikk han videre.

Ikke veldig innbydende å gå inn i parken, der søpla fløyt om kapp med overfora fugler.

Jobetrotter i MacArthur Park tirsdag 10. oktober 2023.

Men vi var kommet for å se, og gikk runden gjennom parken. Mens mange personer med et noe slitent utseende blidt hilste på oss, og vi hilste tilbake. Vi undret oss over hvordan dette kan være tilfellet i et såkalt moderne, rikt og demokratisk land som USA utgir seg for å være.

Grybetrotter på den eneste delen av parken som (i hvert fall på bildet) ikke så fullstendig søplete og ødelagt ut.

MacArthur Park lå ved siden av et sosialkontor, der det var lange køer inn tirsdag morgen.

– Dette er vel en forsmak på hvordan det blir å gå rundt i San Fransisco da, undret Jobetrotter. Etter som vi har lest så mye om elendigheten der for tiden.

Det som var helt sikkert var at vi igjen får skrudd perspektivene på rett plass når vi vandrer rundt i verden og ser hvor bra vi faktisk har det i Norge.

Gateselgerne rigget seg opp til liv og røre og forhåpentligvis litt salg tirsdag morgen. Her var mulig å få tak i det meste av mat, og mye annet rart. Blant annet en hel skobutikk fikk plass på et par pledd på et av fortauene. I likhet med resten av bodene, ble hele butikken lagt ut og ryddet sammen hver dag. Det var ikke manglende arbeidsinnsats som gjorde at mange av disse menneskene ikke hadde annen jobb.

 

 

Series Navigation<< Bading, strender og fetteren til Kevin CostnerGjensyn med gamle stjerner, et digert kjøpesenter og jakten på 90210 >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *