Husbåthelgen i Amsterdam fortsetter

Dette er innlegg 2 av totalt 3 i føljetongen Amsterdam 2013

IMG_2695

Amsterdam, lørdag 20. juli 2013

Det var lørdag morgen i Amsterdam. Utenfor hørte vi bølgeskvulp og suset fra båtene. De var så nærme at vi sjekket at vi hadde kledd på oss det viktigste før vi trakk fra gardinene. Vi vinket til de forbipasserende.

Værmeldingen lovte sol og sommer. Værmeldingen løy. Det var overskyet og grått, og det virket mer sannsynlig at det ville regne enn at sola skulle titte fram. Temperaturen var heller ikke like imponerende som i Oslo. Den var imidlertid helt grei for en dag i storbyen.

IMG_2957

            Hvordan få maksimalt ut av Amsterdam på en helg:

For punkt 1 og 2, se Husbåthelg i Amsterdam.  

IMG_2915

Jobetrotter utenfor Ostemuseet

3. Opplev kanalene og stemningen til fots på jakt etter frokost en lørdag morgen.

IMG_2770

I likhet med på norske campingvogner forekommer det pimping av husbåter i Amsterdam også…

I det vi gikk ut av husbåten lørdag morgen (Rettere sagt; det var vel kanskje nærmere formiddag), møtte vi på Patricia, husbåteier nummer 2. Hun hilste og fortalte at hun var på vei til markedet rett i nærheten. Etter å ha vinket henne av gårde, begynte vi selv å gå bortover de trivelige veiene langs kanalen. Grybetrotter la merke til hvor rolig og behagelig stemning det var her, og hadde ventet seg betydelig mer kaos midt i fellesferien.

Vi gikk ikke mange hundre meter før vi selv støtte på et av markedene. Her yret det av liv, og vi hilste på Patricia igjen, i det vi passerte hverandre (ikke at vi fikk følelsen av at hun forfulgte oss, det var tross alt her det var liv og folk). I bodene kunne du få kjøpt alt fra mat til souvenirer og blomster.

IMG_2755

Skal det være en gaveboks fra Amsterdam?

Hvis du er opptatt av blomster var det ikke mangel på verken tulipaner eller andre typer. Grybetrotter og Jobetrotter er på sin side ikke veldig opptatt av blomster. Vi var mer opptatt av mat. Vi var derfor happy for at markedene også hadde masse små boder med matservering der vi kunne småspise oss gjennom en hel frokost. Grybetrotter og Jobetrotters frokost besto lørdag morgen av følgende seks retter (i kronologisk rekkefølge):

– Ferskpresset appelsin-, ananas og mangojuice

IMG_2740

– Stikkelsbær

– Gresk børekliknende butterdeig med spinat og fetaost

IMG_2751

– Varm pai fylt med en kjøttoppskrift fra Sør-Afrika

– Oliven

– Profiteroles med banansaus, nutellasaus og en dæsj med melis.

(Alt sammen tilberedt og kjøpt lokalt på markedet).

IMG_2761

Da vi hadde sagt oss fornøyd med markedet vandret vi videre av gårde på veiene langs kanalen, mens vi så på alle de forskjellige kanalbåtene som lå der.

IMG_2807

Ingen overraskelse at det kunne seile forbi et brudepar eller to på en lørdag…

Veien førte oss over en trivelig bro med utsikt både til høyre og venstre, og vi passerte blant annet en sykkelforretning, skråstrek verksted. Etter som Nederland er syklenes hjemland, måtte vi selvsagt inn og se. Og særlig Jobetrotter ble imponert over alle de fiffige syklene de solgte (i alle størrelser og fasonger, i motsetning til i Norge hvor off-roadene er tilnærmet enerådende). Han falt særlig for denne løsningen hvor man kan laste opp nesten ubegrenset med både varer og passasjerer (og i Nederland finnes ikke motbakker):

IMG_2765

Dagen etter ramlet vi for øvrig dessuten over denne fine sykkelparkeringsplassen:

IMG_2985

Etter en stund gikk vi inn på en fortauskafe. Tante og Onkel Tottistrotter ville ha kaffe og croissant, mens Grybetrotter valgte en stor varm sjokolade. Jobetrotter gikk for et mer sunnere alternativ, nemlig jordbærsmoothie.

IMG_2778

Jobetrotter koser seg på kafeen med verdens bratteste spiraltrapp

Stemingen i lokalet var god, også blant de ansatte. Noen norske HMS påbud var det ihvertfall ikke. Lageret lå under en kjellerlem i gulvet. De ansatte så ikke ut til å plages nevneverdig av at de måtte åpne den digre kjellerlemmen rett bak stolen til Jobetrotter og gå ned i en mørk kjeller hver gang de skulle hente ingredienser til kafeen sin. De hadde heller ikke noe hastverk med å lukke lemmen, så det gjaldt å være påpasselig så man ikke falt ned selv, om man ville flytte litt på stolen sin…

IMG_2780

Jepp – bak stolen til Jobetrotter var det langt ned…

4. Besøk Anne Franks hus

IMG_2799

Jobetrotter har ankommet Anne Franks Hus

Etter besøket i fortauskafeen gikk vi videre mot det som var et av dagens mål – nemlig et besøk i Anne Franks hus. I følge omtaler vi hadde lest på forhånd er det verdt å stå i lang kø for å få til et besøk der. Så vi var forberedt på kø.

Dessverre var vi ikke forberedt på at den skulle være SÅ lang. Og heller ikke at den ikke så ut til å bevege seg nevneverdig fremover. Køen strakte seg gjennom hele kvartalet. Så vi bestemte oss raskt for å ta bilde av køen, se opp på huset og gå videre mot stedet der det gikk guidede kanalbåtturer (hele 100 meter unna).

IMG_2806

Vi syntes det var synd at vi ikke fikk gått inn i Anne Franks hus. I følge guideboka skal det være verdt den lange køen. Vi følte det imidlertid ikke helt sånn da vi så den eviglange, stillestående køen som strakte seg rundt hele kvartalet.

5. Ta en en-times guidet kanalbåttur langs Amsterdams kanaler.

IMG_2808

«Michelangelo» var klar til å guide oss langs kanalene

Kapteinen på båten åpnet med å ønske alle velkommen og annonserte at han var kapteinen – og bare det! Da dette var klargjort, satte han på lydbåndet med den forhåndsinnspilte guidingen som skulle følge oss langs kanalen.

IMG_2871

Grybetrotter, Jobetrotter og tante Tottistrotter koser oss på «Michelangelo»

IMG_2879

Og Nelson Mandela var fortsatt i live

Kanalturen ga et nytt gjensyn med alle husbåtene, andre båter og ikke minst de små trange broene de lange turistbåtene skulle manøvrere seg gjennom (forøvrig nokså underholdende å se på hvis man sto på broa og kikket ned på båtene).

IMG_2897

Under den brune bro…

IMG_2856

Selv bussen gikk på vannet – dog ikke like populær som de andre båtene på kanalene.

6. Besøk en kaffesjappe (av det nederlandske slaget).

IMG_2928

Etter at kanalbåtturen var over ble tante og onkel Tottistrotter igjen i Jordaan, mens Grybetrotter og Jobetrotter bestemte seg for å utforske andre steder av sentrum. Det var kun et kvarter å gå til hovedgata, og her var folkelivet mer som det Grybetrotter hadde forventet at det skulle være på en lørdag midt i fellesferien. Det krydde av folk og turister, og vi måket oss gjennom folkemengden.

IMG_2926

Vi er kommet til hovedgata i Amsterdam

Forbi diverse coffee shops, der karakteristiske søte dufter seg ut.   De aller fleste proklamerte på plakater ved inngangen at det var obligatorisk å kjøpe minst en kaffe der (i tillegg til det du eventuelt egentlig var der for å kjøpe, selvsagt!)

IMG_2929 (2)

Noen enkle kaffesjapperegler…

Vi vurderte på et tidspunkt å ta oppfordringen om å kjøpe en kaffe (og bare det) «bare for å ha gjort det liksom». Det ble imidlertid med tanken. Da vi prøvde å måke oss vei inn der, snudde vi fort og gikk ut igjen. Det var ikke SÅ fristende å sitte inne i et mørkt hull som stinket av hasj…

7. Vink til horene i Red Light District

Jadda, alle turistbrosjyrer og informasjon om Amsterdam skriver at Amsterdam er mer enn bare sine coffee shops og Red Light District. Men like fullt, så HAR de coffee shops og Red Light District. Og når vi først var der, så måtte vi jo gå gjennom det røde lysets distrikt, også det «bare for å ha gjort det». Det føltes ikke så lite harry, og Grybetrotter var glad det var midt på dagen. Først gikk vi feil, og skjønte ikke helt hvor snusket befant seg, selv om menneskene vi så var snuskete nok (en underlig blanding av turister og uteliggere man nok bare finner i Amsterdam). Men plutselig var vi i rett gate. Her var det pornoshow og utstillingsvinduer med horer om hverandre. Vi hadde en mistanke om at det kunne være enda klammere å gå rundt der på kvelden. Det føltes nemlig veldig merkelig å se på horene stå og vinke, vrikke og by seg fram i vinduene på jakt etter kunder.

IMG_2947

Langs det røde lys-distriktet

8. Innta et glass vin (eller øl) før middag på plattingen til husbåten

IMG_2962

9. Ny middag i Lindengracht

Etter en lang dag med mye inntrykk, ble lørdagsmiddagen inntatt i samme gate som kvelden før. Men på en annen restaurant. Lindengracht var tydeligvis en populær gate, for den første restauranten vi prøvde var full av forhåndsbestillinger hele kvelden. Vi fikk på andre forsøk de to siste bordene som var ledig på restauranten Daalder. Der serverte de fancy gourmetretter som smakte knallbra. Og med det fikk vi faktisk enda bedre mat enn på Il Fiore dagen før.

IMG_2975

Grybetrotter er meget fornøyd med hovedretten – fisk i nydelig safransaus og blekksprutringer til- eller noe i den duren

IMG_2977

….og like fornøyd med desserten – stekte epler med karamellsau, vanilje og kanel

Kvelden ble avsluttet på terassen til husbåten til tante og onkel Tottistrotter der vi helte nedpå med vin og øl som Paul hadde lagt igjen i kjøleskapet. Mens vinen og ølen ble konsumert kom selvsagt diskusjonen inn på hva det vi satt på egentlig burde kalles. «Terasse» har jo sitt opphav i det latinske ordet «terra» for jord. Vi satt jo over vannet. Var det så en «vannasse» eller muligen en «aquasse»?

Og før vi visste ordet av det var det søndag…… Og som vanlig følger fortsettelsen i neste blogginnlegg…

IMG_2924

Det er tydeligvis ikke langt til Nord-Norge fra Amsterdam…

Series Navigation<< Husbåthelg i AmsterdamHusbåthelgen i Amsterdam avsluttes >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *