Grybetrotter og Jobetrotter i Vietnam

Dette er innlegg 1 av totalt 12 i føljetongen Vietnam 2014

Dag 1 – ankomstdag

IMG_1934

Lørdag 22. og søndag 23. november 2014

Etter å ha stappet i oss to flymåltider, som var langt bedre enn det du kan forvente av flymat, sett halvannen film og sovet i totalt et kvarter, gikk vi inn for landing. Landingen inntraff tre kvarter før tiden, og bare ni timer etter at vi tok av fra Gardermoen var vi i Bangkok. – Jøss, dette er jo bare tre timer lenger enn til Gran Canaria, tenkte Grybetrotter. Hvorfor reiser ikke alle bare hit isteden? Her er man jo i hvert fall garantert varme….

IMG_1910

Grybetrotter hilser på Pink Lady på flyplassen i Bangkok. Pink Lady er drinken hun holder i hånda, og ikke Jobetrotters kusine Astridtrotter som sitter ved siden av. Hun er reisefølget vårt på denne reisen. Grybetrotter for øvrig med de ikke helt kledelige restene av flysveisen.

For oss var imidlertid Bangkok bare en mellomlanding denne gangen. Etter to timer på flyplassen, var vi i lufta igjen. Målet var Vietnam, og Ho Chi Minh City (forkortet HCMC), som ligger halvannen times flytur unna Bangkok. Byen var tidligere kjent som Saigon, før den klaska seg sammen med provinsen Gia Dinh, og tok klingende navnet til Vietnams store frigjøringshelt Ho Chi Minh, også kalt «onkel Ho». I Vietnam kaller de alle de liker ekstra godt for onkel.

Etter nok et kvarters søvn møtte vi opp i HCMC uthvilt og opplagt, klar for å finne drosje og leiligheten vi hadde bestilt gjennom Airbnb. Airbnb er et konsept der man kan leie leiligheter av privatpersoner over hele verden. Grybetrotter er lei av å bo på hotell, og for første gang skulle vi prøve ut dette. Grybetrotter synes søkermotoren på Airbnb er genial, i og med at man kan søke ut fra veldig mange preferanser. Da vi hadde søkt etter våre preferanser, det vil si handicapleiligheter med svømmebasseng var det kommet opp flere alternativer i Ho Chi Minh City. Alle i nye, moderne skyskrapere. Så mange faktisk, at vi slet med å velge. Valget hadde imidlertid falt på en leilighet litt utenfor sentrum. HCMC er delt inn i ulike distrikter, og vår leilighet ligger i District 2. Leiligheten ligger i et kompleks som på bildene så ut til å ha verdens største basseng, i en liten grønn oase litt i utkanten av bystøyen. I og med at vi må ta drosje rundt i den digre byen uansett, tenkte vi at vi like gjerne kunne bo litt utenfor.

Grybetrotter hadde mailet med eieren vår Bash, flere ganger i forkant. Bash hadde blant annet informert oss om at når vi skulle ta drosje fra flyplassen, måtte vi velge en drosje fra selskapene Vinasun eller Mailinh, og at drosjeturen skulle koste ca 300 000 VND (også kalt donger – vi tok ut ca 8 millioner donger på flyplassen). Dette tilsvarer ca 150 NOK. Vi måtte ikke ta andre drosjer, da disse er useriøse. Drosjeturen skulle ta 30 minutter.

IMG_1959

Det var morgen og ikke mørkt da vi kom fram til Ho Chi Minh, så det var ikke her vi tok drosje. Dette er mest ment som et såkalt illustrasjonsbilde.

Denne informasjonen skulle vise seg å bli veldig nyttig, for det første vi møtte på utenfor flyplassen var en ivrig «drosjesjåfør» som maste om at vi måtte ta drosjen hans,  Grybetrotter var på hugget og sa at vi så etter Vinasun sine drosjer. Drosjesjåføren dro fram «ID-en» sin, og som bekreftet at han kjørte drosje fra Vinasun. Da han imidlertid forlangte 800 000 VND for drosjeturen, «fordi den tok 1 time», skjønte Grybetrotter at ID-en var falsk, og etter mye mas og forsøk på pruting (fra drosjesjåføren og kompisen hans sin side) avviste vi dem og gikk bort til drosjeskranken utenfor flyplassen. Her fikk vi bestilt en drosje som skulle ta oss til Estella Apartments i District 2 for den nette sum av 270 000 VND. Her lærte vi også at systemet for drosjene i Vietnam er at man betaler hos den man bestiller av, og ikke til drosjessjåføren direkte.

Drosjesjåføren skulle imidlertid vise seg å ha noe problemer med å finne fram til leilighetene, til tross for den detaljerte veibeskrivelsen vi hadde fått fra Bash. Leilighetskomplekset ligger rett utenfor et stort kjøpesenter, så etter å ha kjørt et par runder rundt, inkludert en liten tur ned i et garasjeanlegg, sa vi til sjåføren at han kunne sette oss av utenfor kjøpesenteret og at vi kunne finne frem selv. Og slik ble det.

IMG_1936

Det er mye skyskrapere i District 2 – her er et leilighetskompleks ved siden av vårt.

I en halvtime gikk vi rundt med vår digre bagasje, i vinterklærne våre og svettet i 30 grader sol. Etter  å ha gått rundt kvartalet et par ganger, fant vi til slutt fram, og møtte en blid og trivelig Bash, som til tross for ingen bagasje og sommerklær var like rennende av svette som vi var. Han uttrykte imidlertid mer overraskelse enn vi hadde gjort over at drosjesjåføren ikke hadde funnet frem. Han mente at alle drosjer vet hvor Estella apartments er nemlig.

Leiligheten til Bash skuffet ikke, og var minst like fin som bildene på nettet tilsa. Men sine to soverom og to bad og en balkong som består av både fontene og fisker, bekreftet vi på spørsmål fra Bash at vi helt klart vil trives her i to uker. Bash selv eier to leiligheter i komplekset, der han leier ut den ene og bor i den andre selv. Han er dermed veldig tilgjengelig hvis vi har spørsmål om noe. Han kunne også informere om at Dengue-feberen Grybetrotter var litt bekymret ikke var noe problem i HCMC.

IMG_1939

Fontene med fisker på verandaen

IMG_1941

IMG_1945

Fiskene til Bash må mates hver dag, og vi lovte Bash å holde liv i dem mens vi er her. Her mater Jo fiskene….

IMG_1946

…mens Grybetrotter slapper av i hengestolen på balkgongen

For Grybetrotter var også leiligheten like godt tilrettelagt som hun hadde behov for. Det var heis utenfor, ingen bakker, og fine ramper ved bassengområdet. Det var lett å komme oppi bassenget. Imidlertid var det en helt unødvendig dørstokk på omtrent tre centimeter inn i leiligheten og dørstokk på to centimeter inn til badene. Grybetotter kommer seg helt fint inn på badet, men dørstokken inn i leiligheten gjør at hun ikke kommer seg inn og ut der selv. Det mest irriterende er likevel at det inn til resepsjonen for området er en dørstokk på ca 10 centimeter. Uten rampe ved siden av. Grybetrotter hadde sine tanker om hva som burde skje med det geniet som har funnet på dette.

I ettertid har vi oppdaget at det faktisk går an å komme seg inn i området via bakveien uten og måtte humpe ned den 10 centimeter høye dørstokken inn fra resepsjonen. (redigert 28.11.2014).

IMG_1931

Det var fantastisk utsikt ut fra leiligheten – begge soverommene og stua vender ut hit.

 

IMG_1932

Bash fortalte at området tidligere hadde vært et område der folk bodde i skur. De var nå flyttet til et annet område i byen for at rikfolket skulle få bygge ut skyskraperne sine. Nedenfor er det imidlertid noen få hytter og skjur igjen som folk har fått lov til å bo i. Bilder er imidlertid en god illustrasjon på hvor store kontrastene er i Vietnam.

Etter å endelig ha fått av oss vinterklærne fra Norge og hoppet over i badetøy, gikk ferden ned til restauranten som tilhørte leilighetskomplekset. Her spiste vi en bedre lunsj, bestående av nuddelsuppe med hummer og and.

IMG_1917

Jobetrotter og Grybetrotter er ute til lunsj

Etter lunsj kjente vi at mangelen på søvn det siste døgnet for alvor begynte å gjøre seg gjeldende. Planen var å sove på en solstol ved bassenget. Men først måtte vi ta et lenge etterlengtet bad. Grybetrotter og Jobetrotter ble i vannet i nærmere tre kvarter.

IMG_1923

Bash fortalte at det på søndager ofte er flere folk i bassenget enn de andre dagene. Vi klagde imidlertid ikke. Det var som bildet illustrerer alt annet enn overfylt i det kjempestore bassenget som tilhørte leilighetskomplekset.

IMG_1926

Oppi en slik sofa under taket la vi oss til å sove etter badet. Her sov vi i de to neste timene….

IMG_1929

…før vi ble vekket av et voldsomt regnvær som plasket ned over hodene våre. Vi var imidlertid like tørre og fine under taket vi… Regnet dundret ned i nærmere en time,. Etter det var det helt fint igjen.

IMG_1927

 

Da mørket falt på bestemte vi oss for å ta kjøpesenteret ved siden av nærmere i ettersyn:

IMG_1956

I denne skyskraperen ligger kjøpesenteret Parkson Plaza. Det inneholder en haug med snobbebutikker til norske priser, masse restauranter vi ikke sjekket ut og kino, i tillegg til andre luksusleiligheter.

Vi var inne i kjøpesenteret akkurat lenge nok til at Grybetrotter rakk å kjøpe seg dusjsåpe og shampo fra Body Shop til samme pris som i Norge. Etter det bestemte vi oss for at vi hadde fått nok av snobberiet (selv om vi bor i snobbestrøket). Vi forlot senteret og gikk til et annet supermarked noen hundre meter lenger bort. Dette heter Metro, og var der de lokale vietnameserne kjøper matvarene sine. Senteret hadde absolutt alt, til og med umiddelbar suksess:

IMG_1967

Umiddelbar suksess kommer i pakker på kjøpesenteret i Vietnam

IMG_1964

Jobetrotter er klar for litt umiddelbar suksess

IMG_1963

Jobetrotter var fascinert av lengden på madrassene man kunne få kjøpt på supermarkedet.

 

IMG_1968

På Metro kan du også fiske din egen middag.. Jobetrotter valgte imidlertid å ikke få fisk denne gangen.

Det må imidlertid sies at selv om Estella Apartments er bra tilrettelagt for rullestolbrukere, er som ventet ikke resten av Vietnam det. Vi har kun rukket å gå ca 500 meter, men på de 500 meterne, møtte vi på så mange hindringer på fortauene at det var umulig å gå der:

IMG_1962

Slik så fortauene i District 2 ut. Oppgravd og jævlig. Så den eneste løsningen for å komme seg fram var å gå langs veien sammen med bilene og mopedene. Vi satte på lysene på mobilen vår, og gikk avgårde. Selv om trafikken i Vietnam er kaotisk, er menneskene likevel hensynsfulle og så lenge man ser seg for går det fint.

Middagen inntok vi på en fortauskafe midt i trafikken – sammen med de lokale.

IMG_1978

Vi er på vietnamesisk restaurant midt i trafikken.

Grybetrotter var litt skeptisk til gi magen en så risikabel kick-offstart i ferien, med å prøve ut alle de lokale bakteriene, men Astridtrotter erklærte at det var på sånne steder de serverte best mat. Etter som maten så god ut bestemte vi oss for å prøve. Her ble det servert nuddelsuppe med andekjøtt, og for alle tre betalte vi 20 kroner for middagen. Med leskedrikker ved siden av måtte vi plusse på 12 kroner. Hele hele måltidet kostet med andre ord 32 kroner – for alle tre.

IMG_1971

Jobetrotter kjøper middag.

Vi var forsiktige med salaten som ble puttet oppi suppa til slutt, etter som den har stått ute i varmen lenge. Men suppa var glovarm og drepte nok de fleste bakteriene som var i salaten. Suppa smakte helt ok, selv om den kanskje ikke var det mest spennende vi har smakt noen gang. Og vi ble ikke syke.

IMG_1979

Grybetrotter og Astridtrotter spiser ute…

Deretter gikk vi tilbake til leiligheten, åpnet vinkartongen og stappet i oss donutene vi hadde kjøpt på Metro til dessert. Dagen hadde vært lang (egentlig to dager i ett) og innholdsrik, og da klokken passerte midnatt sloknet vi alle sammen…. Og sov til langt ut i neste dag…….

IMG_1954

Series NavigationGrybetrotter og Jobetrotter i Vietnam – dag 2 >>

One thought on “Grybetrotter og Jobetrotter i Vietnam

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *