Den Gyldne Sirkel i det grå regnværet

Dette er innlegg 4 av totalt 7 i føljetongen Island 2014

IMG_1244

Skrevet: Oslo, 18. august 2014:

2014-08-18 15.31.06

Om: Island, 18. juli 2014:

IMG_1169

Dagens identiske «Islandsvær» i Oslo gjør det enkelt å ta fram minnene fra Island igjen..

Høydepunkter fra Den Gyldne Sirkel

Den Gyldne Sirkel er samlebetegnelsen på en rundtur du kan kjøre for å se Islands mest kjente turistattraksjoner, nemlig Þingvellir (stedet der islendingene holdt sitt første landsting), verdens eldste Geysir og Gullfoss, som går for å være den flotteste fossen på Island. Turen tar gjerne en hel dag, og går over lange avstander. Det er derfor nødvendig med bil for å komme seg rundt.

Grybetrotter liker å få med seg de viktigste attraksjonene tidlig i ferien, og både hun og pappatrotter var derfor enig om at vi ville kjøre rundt i sirkel den første dagen. I Reykjavik våknet vi opp til regn, 12 grader og en dæsj med tåke. Kanskje ikke den beste dagen å se de mest kjente turistattraksjonene på, men vi følte ikke for å la oss stoppe av regnet denne dagen heller. Vi  var vi godt utstyrt med både paraply og regntøy til den våte rundturen:

IMG_1184

Grybetrotter minnes varmere tider under paraplyen fra Rio…

Grybetrotter likte spesielt:

Rullestoltilgjengeligheten på alle turistattraksjonene:

IMG_1175

Island minner mye om USA når det gjelder tilrettelegging av de største turistattraksjonene. Etter å ha kjørt ca 40 minutter fra Reykjavik, startet vi vår gåtur rundt i Þingvellir nasjonalpark. Helt uten problemer. Her er vi ved inngangen til Almannagjà.

IMG_1193

I Þingvellir finner du også sprekken mellom Europa og det amerikanske kontinentet. Her var det anlagt fine rullestolramper uten humper.

IMG_1210

Grybetrotter og Jobetrotter triller rundt på anlagte heller på Geysir

IMG_1230

Også på Gullfoss strakte det seg en lang rampe langs fossen. Rampa sluttet imidlertid midt i gåruta og ble erstattet med humpete grusvei. Grybetrotter kan ikke tenke seg annet enn at det må være fordi den fortsatt er under bygging.

Utsikten over Þingvallavatn og sletten Þingvellir 

IMG_1178

Jobetrotter er godt påkledd foran det som sikkert kunne vært en enda finere utsikt i litt finere vær…

IMG_1182

Drekkingarhylur

IMG_1203

Grybetrotter og Jobetrotter koste seg under Rioaparaplyen foran elva Drekkingarhylur- eller på godt norsk kalt Drukningshulen. Denne lå også ved vårt første stoppested i Pingvellir. Elva ble i følge guideboka vår «Turen går til Island» brukt til å drukne kvinner som hadde drept sine barn eller ektefeller (tydeligvis et vanlig problem på Island i hine tider). På plansjen bak kan man se at dette hovedsaklig foregikk fra steinen på venstre side mellom det nærmeste og det nest-nærmeste stryket.

Da Jobetrotter stappa hånda nedi lunket vann ved Geysir

IMG_1205

Det første Jobetrotter gjorde da vi hadde parkert for å se på Geysir var naturlig nok å kjenne på det naturlige vannet – som hadde nesten kroppstemperatur — her et stykke nedenfor kilden. Litt høyere opp er temperaturen kokende og vel så det…

Litli Geysir

IMG_1213

Grybetrotter likte egentlig Lille Geysir like godt som den store. Av den enkle grunn at Lille Geysir sprutet omtrent like høyt som den store da Grybetrotter skulle ta bilde.

Den fantastisk gode kjøttsuppa på kafeen ved Geysir

IMG_1224

Jobetrotter og Grybetrotter får bekreftet at islendingene kan lage mat. Her nytes en veldig god kjøttsuppe innendørs etter en lang tur i kulden utendørs.

Gullfoss
IMG_1232

Grybetrotter med Gullfoss i bakgrunnen

IMG_1233

Gullfoss – her skulle det vært en regnbue! I følge turistbrosjyrene er det nemlig ofte regnbuer å se over fossen, etter som vannet fra fossen spruter opp og speiler seg i sola. Som kjent var det ingen sol denne dagen. Ingen sol, ingen regnbue. Vi måtte nøye oss med den storslåtte utsikten isteden.

 

Grybetrotter ble en smule skuffet over:

Denne lille spruten fra Geysir da vi skulle ta bilde

IMG_1221

Vi ventet og ventet i spenning. Mens regnet silte ned, både på paraplyen og nedover langs ryggen på rullestolen. Og alt vi fikk var DETTE – en bitteliten sprut fra Geysir. Nå skal det sies at den hadde imponerende høyde på utbruddene sine både før og etter at dette bildet ble tatt, men vi var lei av å stå ute i regnet og ventet, og derfor ble det med dette bildet. Andre bilder kan vi kjøpe på postkort.

Utsikten fra bilen

IMG_1166

Store deler av tiden ble tilbrakt i bilen. Der vi kjørte forbi mye fin natur. Men når det regner, ser det meste like grått ut som dette…

Men til tross for at det kan virke som om regnet ødela turen, så gjorde den det ikke. Vi hadde en fin tur, fikk sett mye, og fikk absolutt mersmak på islandsk natur.

Series Navigation<< Grybetrotter forbereder seg til den lange, tunge vinteren…Da Jobetrotter feiret 40 årsdagen sin i Den blå lagunen >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *