Ljubljana – Europas mest undervurderte turistdestinasjon

Dette er innlegg 3 av totalt 3 i føljetongen Europaturne 2022

Ljubljana, Slovenia, tirsdag 9. til lørdag 13. august 2022

Tredje etappe av Europaturneen 2022

Hvorfor går det ingen direktefly fra Oslo til Ljubljana? Grybetrotter undret seg over dette flere ganger i løpet av de fire dagene vi tilbrakte i en av Europas vakreste hovedsteder. Byen overrasket oss stort i positiv forstand. Antakeligvis fordi vi ikke visste noe om den. Det er rett og slett veldig få folk vi kjenner eller har hørt om, som reiser dit.

Det var Jobetrotter som opprinnelig ville dit da vi planla Europaturneen vår Vi hadde booket hotell på forhånd. Han hadde sett på bilder at det var fint. Bildene løy ikke. Det var heller ingen ulempe at været var strålende og temperaturen vaket mellom 26 og 30 grader døgnet rundt. Akkurat innenfor Grybetrotters favorittemperaturer med andre ord.  

Vi kom kjørende med den gamle bilen vår direkte fra Nürnberg på denne ferien. Etter to dager i den sørtyske byen, entret vi et nytt land tirsdag 9. august. Fra Nürnberg til Ljbuljana tar det rundt 7 timer å kjøre.

Det er snart to år siden nå, og dermed på høy tid å ta opp igjen tråden fra Europaturneen vår i 2022. Den vi liksom aldri egentlig kom ordentlig i gang med å blogge fra. Etter som det har gått så lang tid, er det dessverre mange detaljer og anektoder som har gått i glemmeboka. Heldigvis har vi fortsatt bildene, og kan vise noen av grunnene til at Ljubljana absolutt er verdt et besøk:

De idylliske restaurantene langs kanalen

Det var mer liv på restaurantene enn det så ut som her, men her har Grybetrotter klart å knipse et bilde før rushet satte inn 11. august 2022.

Vi hadde som vanlig plassert oss på et hotell sentralt i byen. Det var i underkant av fem minutter å gå til Prešernov trg, der alle herlighetene begynte.

Jobetrotter har ankommet Ljubljana 9. august 2022

Prešernov trg på kvelden 10. august 2022

Jobetrotter begynte dagen med en is på det nevnte torget onsdag 10. august 2022

Det var fantastiske omgivelser å gå rundt i langs elvebredden i Ljbuljana på jakt etter restaurant 9. august 2022

Av ukjente årsaker for oss har ikke Restaurant Romeo Plus fått allverdens av gode anmeldelser på Trip Advisor, men for to år siden var det i hvert fall bra der. Og veldig populært. Etter som vi var der flere ganger, lærte vi oss fort når vi måtte komme oss dit før favorittplassen vår med utsikt over elva ble tatt.

Selv om det var brostein også i Ljubljana, var det likevel ikke den verste brosteinen å kjøre på. I hvert fall ikke med Permobil (elektrisk rullestol). Og langs elva med alle restaurantene var det også tilrettelagt fint med ramper og utsiktspunkt så vi i rullestol også kunne ta elva i nærmere ettersyn.

Jobetrotter på spasertur langs elva på kvelden 9. august 2022.

Grybetrotter var med noen unntak ganske så godt fornøyd med tilgjengeligheten i Ljubljana generelt. Som her, hvor det tilsynelatende er trapper, var det også innfelt ramper i trappene så man kunne komme opp med rullestol. Man burde riktignok ikke være svaksynt samtidig da, for i likhet med på Operaen i Oslo, så var det vanskelig å se hvor kantene sluttet. Men likevel – vi kom opp uten å måtte gå runder rundt.

I Ljubljana er det meste sentrert rundt elva Ljubljanica. Den 41 km lange elva ga i tillegg til idylliske omgivelser for alle restaurantene, også muligheter for både elvecruise og spaserturer. Vi gjorde selvfølgelig begge deler.

Elvecruise på Ljubljanica

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Med tropetemperaturer og strålende vær var det selvsagt at vi skulle ta et elvecruise på den kjente kanalen torsdag 11. august 2022. Dette til tross for at nedgangen til selve båten mildt sagt ikke var veldig rullestolvennlig.

Men vi koste oss likevel den ene timen cruiset varte. Grybetrotter fikk heldigvis sett en del fra siden.

Gåtur langs Ljubljanica

Jobetrotter hadde ikke fått nok av Ljubljanica etter båtturen, og nå skulle vi like gjerne gå langs elva syntes han. Det gikk også finfint for Permobilen.

Også sett på gåtur i Ljubljana:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Taubanen opp til Ljubljana Castle (borgen)

Et absolutt høydepunkt som du bare må få med deg når du er i Ljubljana er den topp moderne taubanen opp til den storslåtte borgen. Derfra er det spektakulær utsikt over byen. Og få gjerne med deg en utendørskonsert med en lokal veldig kjent artist i sola når du likevel er der….

10 .august 2022: Vi går over Cobbler’s bridge på vei til taubanen og borgen der oppe i det fjerne..

Ljubljana er en liten by med små avstander, og det var verken langt å gå eller vanskelig å finne taubanen opp til borgen. På veien var heller ikke omgivelsene noe å klage over:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Vi var tidlig ute for å unngå kø, og selv om vi måtte vente i noen få minutter, var det adskillig kortere enn om vi hadde kommet senere på dagen.

Taubanen var topp moderne, og hadde ingen trinn inn.

Gryberotter og Jobetrotter er plassert inni taubanen klar for å heises opp. Folk var hensynsfulle og lot være å tryne over Grybetrotter.

Vel oppe på borgen var det bare å kjøre videre. Ut av heisen som skimtes i bildet her.

Utsikt fra borgen fra Grybetrotter-perspektiv

Utsikt fra borgen fra Jobetrotter-perspektiv

Visst var det fin utsikt fra borgen på de stedene Grybetrotter kunne rulle rundt. Men dersom du kunne gå i de ekstremt utilgjengelige virveltrappene opp til tårnet i borgen, fikk du enda bedre utsikt:

Wine and dine with a view på borgen i Ljubljana

Men man lot da ikke dagen ødelegges av det. I hvert fall ikke når vi fant en superkoselig restaurant, også med utsikt, i tillegg til både slovenske pølser og lokal vin.

Og som om ikke det skulle være nok. Da Grybetrotter begynte å bli fornøyd med turen, dumpet vi over en utendørskonsert. Med noen vi aldri hadde hørt om før.  Folk klappet  og jublet likevel entusiastisk, og det var ingen tvil om at dette var kjent i Slovenia. Musikken var bra den, så vi satte oss ned bak det vi antok var studenter og nøt konserten og ettermiddagen i et par timer ekstra.

Bakhodet til Jobetrotter nyter den utendørs konserten på Ljubljana castle en helt vanlig onsdag i august 2022.

Vi mener å huske at det er mulig å gå gjennom en park og ned igjen til sentrum fra borgen. Men Grybetrotter syntes den hypermoderne taubanen var så festlig, at vi selv valgte å ta den ned igjen også.

Tivoli-parken

Tivoliparken i Ljubljana er også noe som står oppført i turistguiden hvis man søker etter steder å se, og vi oppsøkte parken en kort liten tur på på vei på torsdag 11. august. Det var på langt nær et tivoli, men en koselig park med noen kafeer som ikke så så veldig åpne ut. Vi la oss selvfølgelig ned på gresset og hvilte i noen minutter før vi fartet videre.

Hvor bør du bo?

Akkurat det skal ikke vi legge oss bort i, og de fleste hotell er antakelig sentrale nok i den bittelille hovedstaden med bare 280 000 innbyggere. Vi var uansett superfornøyde med det sentrale Eurostars Uhotel som vi valgte. Der fikk vi et gigastort rom, med en tilhørende diger terrasse og formidabel utsikt.

Rommene var store og rene og ga masse plass for rullestol. Men brekker du deg av ikke hypermoderne interiør i 70-tallsstil, så bør du kanskje booke et mer fancy hotell.

Og skulle noen være i tvil: Det var selvfølgelig et fantastisk spa der også, som var mer moderne innredet enn hotellrommene. Grybetrotter fikk sin daglige treningsøkt i bassenget.

Hotellet hadde også verdens trangeste garasje. Som Grybetrotter IKKE likte. Jobetrotter derimot, koste seg med å lirke seg inn og ut derfra. Og det gikk helt ripefritt det, da vi lørdag 13. august satte kursen videre mot neste mål for ferien. Og nok et nytt land vi ikke hadde vært i før. Nemlig Split i Kroatia.

Sett på dass i Tyskland på vei til Ljubljana 9. august 2022

Veikroene langs autobahn i Tyskland ser ganske mye trafikk av biler, og dermed også folk som må gjøre et viktig ærend. Dette krever hyppig vask av toalett, eller automatiserte løsninger for renhold. Noen av dassene hadde roterende selv-vaskende doring. Det var et fascinerende skue, mest fordi en doring jo ikke er rund, og det å se den rotere for å bli vasket hele runden, så veldig rart ut. Desverre fikk vi ikke filmet det.

Men av og til kan det bli for mye høyteknologi, og disse pissoarene kunne nok kanskje klart seg best med mekaniske løsninger, og uten et eget operativsystem (kanskje det het Urinux?)

 

Series Navigation<< Andre etappe: Fine, varme og kontrastfulle Nürnberg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *