Pinse i Dublin – Grybetrotters topp 10 høydepunkter fortsetter

Dette er innlegg 2 av totalt 3 i føljetongen Dublin 2016

IMG_6432

Dublin, 14-17. mai 2016

– Hvis du likte denne turen og vil skrive en omtale på Tripadvisor, så heter jeg Ian. Han ved siden av meg heter Stuart. Hvis du ikke likte oss, så heter vi Thomas og Andrew. 

Det spøkefulle utsagnet kom fra guiden på elvebåten vi satt i. Stemningen var på topp der vi i sakte fart la til ved kaia etter et tre kvarters elvecruise langs Liffey River. Elvecruiset  kommer som punkt 7 på vår nedtelling av de ti høydepunktene Grybetrotter likte best fra en helg i Dublin:

10. Kollektivtransport i Dublin

9. Sov en time i Phoenix Park

8. Dublin Castle

7. Elvecruise og brovandring langs Liffey River

IMG_6546

Med en god posjon flaks nådde vi akkurat avgangen med elvecruiset på Liffey River da vi ankom uthvilt og opplagt etter ettermiddagsblunden vår i Phoenix Park, mandag 16. mai. Ikke bare rakk vi avgangen, men den viste seg også å være den siste for dagen – og vår siste sjanse til å få med oss et elvecruise på denne ferien.

Det blåste friskt i Dublin på mandagen, noe som gjorde at det mot slutten av dagen føltes adskillig kaldere enn det hadde gjort de to dagene før. Grybetrotter var derfor usikker på om det ville bli for kaldt på båten. Men da vi så at det var tak over setene, satset vi på at det ville beskytte mot vinden.

IMG_6545

Jobetrotter er klar for elvecruise i Dublin. Mannen foran i bildet er imidlertid ikke Jobetrotter. Jobetrotter var bak kamera denne gangen.

Og ikke bare var det tak. Det var også helt perfekt rullestolrampe som gjorde det mulig å komme ombord på båten, både med elektrisk og manuell rullestol.

IMG_6567

Rampa opp fra / ned til båten.

IMG_6566

Og ingen høye kanter eller bratte ramper for å komme ombord i selve båten.

Da Grybetrotter hadde trillet ombord, ble hun henvist til rullestolheisen, som også fungerte som rullestolplass. Det vil si at setet ble heist ned i båten, men var likevel høyere enn de andre setene. Her kunne hun se ut av vinduene i båten litt høyere plassert enn hun ellers ville sittet.

IMG_6539

Grybetrotter smiler fra rullestolbalkongen sin.

Det var ingenting å si på rullestoltilgjengeligheten med andre ord. Heller ikke resten av turen var det noe å utsette på. Båten begynte med å rygge fordi det var lavvann. Med bare 1,4 meter til grunnen fikk vi beskjed om at vi kunne vasse i land hvis båten skulle kantre, men at vi likevel måtte ta på oss redningsvester. Vannet lå så lavt at båten risikerte å støte mot grunnen hvis den snudde der vi sto da vi kom ombord, fortalte guiden. Med sitt irske, gode humør, geleidet han oss blant annet til følgende steder:

IMG_6551

Dublin Custom House – tidligere brukt som tollhus, nå huser det flere departementer. Dørene på huset som vi ikke ser fordi det er lavvann fra båten, er malt blå. Hver dør var for forskjellige typer varer, ble vi fortalt. Dersom noen skulle fortolle fisk måtte de gå inn i en dør, og hadde de kjøtt til fortolling var det en annen dør de måtte banke på.

IMG_6552

Vi fikk en nærmere kikk på Jeanie Johnston. Skipet er en kopi av skipet som ble brukt til å frakte mer enn 2500 irer fra Irland til USA mellom 1847 og 1855. I denne perioden hadde den 16 turer over atlanteren. Dette skipet er i dag et museum som gjenforteller historien om hvordan denne reisen var for de som var ombord. Vi rakk ikke å besøke museet på denne turen, og antar at det sikkert ikke er så veldig rullestolvennlig heller.

IMG_6560

Irland hadde en tendens til å vinne mange Eurovision-finaler på 90-tallet. Irene ønsket derfor å bygge et nytt konsertlokale som kunne brukes til fremtidige finaler, fortalte guiden. De håpet å bruke The 3Arena til blant annet dette, og arenaen åpnet i 2008. Etter det har ikke Irland vunnet en eneste Eurovision-finale.

IMG_6558

– Jøss, hva er denne veltede tønna for noe a, undret Jobetrotter da vi seilte forbi konferansesenteret i Dublin. Tønna åpnet i 2010.

IMG_6557

Ved siden av konferansesenteret ligger Samuel Beckett-broa. Broa er formet som en liggende harpe, og harper er de opptatt av i Dublin.

Brovandring langs Liffey River

IMG_6331

Den beste utsikten til alle broene over Liffey River fikk vi imidlertid ikke ved å sitte i lavvannet langs elvebredden. Det var mer stas å vandre over dem. Her er Jobetrotter på Grattan Bridge eller palmebroa, som Grybetrotter valgte å kalle den, grunnet alle palmene som var satt opp. Bildet er tatt lørdag 14. mai.

IMG_6345

14. mai: Jobetrotter likte å henge på det vi tror er Seàn O’Casey Bridge.

IMG_6324

14. mai: Den eneste broa som ikke var rullestoltilgjengelig var Liffey Bridge (også kalt Ha’penny Bridge). Det var kanskje like greit når vi så hvor mange mennesker som ville gå over den.

IMG_6330

I det hele tatt var lørdag 14. mai en fin dag å gå langs elvebredden på.

6. St. Patrick’s katedralen og tilhørende parkområde

IMG_6522

St. Patrick’s Cathedral er Irlands største kirke, og var en obligatorisk post på turprogrammet vårt. Her slentrer vi forbi kirka mandag 16. mai. Det vil si, som de kirkegjengerne vi ikke er gikk vi ikke inn i kirka. Det første vi så var to trapper ned til inngangen, og etter som det var fint vær, gadd vi ikke å lete for å se om det var en rullestolinngang. Vi var strålende fornøyd med å se den praktfulle bygningen utenfra, mens vi spiste is i parken bak.

IMG_6524

Jobetrotter lot seg fascinere av de irske isbilene, spesialbygget for formålet.

IMG_6515

Dette er ikke et bilde av katedralen til St. Patrick, men Christ Church Cathedral. Kirka ligger i umiddelbar gangavstand fra St. Patrick’s Cathedral, og er naturlig å gå forbi på vei dit. Christ Church Cathedral kan skryte på seg å være den eldste kirken i Irland, og har en like imponerende arkitektur som St. Patrick’s.

IMG_6509

Jobetrotter ble så imponert over vinklene på tårnene at han måtte ta opptil flere bilder av arkitekturen.

5. Fra kirka til puben

IMG_6525

Etter alle kirkeinntrykkene var det godt å kunne hvile ut på en lokal pub bak St. Patrick’s Cathedral, med en ekte irsk kirkekaffe.

IMG_6527

De lokale stamgjestene kom gjerne for å lese avisen eller slå av en prat, og hadde sine faste plasser og faste vaner. Til alkoholen eller kaffen, kunne man også få servert dagens suppe til ca 25 kroner.

4. Søndagstur gjennom Trinity College

IMG_6414

15. mai: Grybetrotter foran inngangen til Trinity College

Søndag 15. mai begynte vi dagen med å gå innom kjente Trinity College. Her ligger Irlands eldste og største universitet. Med sitt digre universitetsområde og tilhørende park, var det mye fint å se på.

IMG_6417

Jobetrotter på parlamentplassen (Parliament Square) på Trinity College.

IMG_6420

Selv om Trinity College har eldgamle bygninger var det rampe inn til nesten alle. Med andre ord er det fullt mulig å gjøre gamle bygninger rullestoltilgjengelige.

IMG_6424

Verken Grybetrotter eller Jobetrotter visste hva boka til Kells var for noe, men hvis du bestilte guida tur rundt i området, fikk du gå inn i bygningen og se på den og de visstnok mange vakre illustrasjonene. Vi valgte som vanlig å gå for oss selv og tok heller bilde av køen inn til bygningen.

IMG_6433

Det var en fin dag å vandre rundt i collegeparken på, og ikke minst se universitets rugby-lag trene på Trinity Rugby Pitch.

Etter turen i Trinity College gikk vi videre til det Grybetrotter har rangert som nummer tre på sin topp 10-liste etter helgen i Dublin. Hva det var kan du lese om i neste blogginnlegg.

Series Navigation<< Pinse i Dublin – Grybetrotters topp 10 høydepunkterGrybetrotters topp tre høydepunkter fra pinse i Dublin >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *