Pinse i Dublin – Grybetrotters topp 10 høydepunkter

Dette er innlegg 1 av totalt 3 i føljetongen Dublin 2016

IMG_6320

Dublin, 14-17. mai 2016

Fra 14 til 17. mai 2016 var det langhelg i Norge. Grybetrotter lar sjelden en langhelg gå fra seg uten å reise et sted. Etter en rolig påske hadde vi valgt Irland som oppholdssted på de kommende fridagene.  Lørdag 14. mai grytidlig på morgenen satte vi kursen mot Rygge flyplass der Ryanair sto klare til å fly oss knirkefritt og presist til Ryanairland og hovedstaden Dublin. 

2016-05-14 06.13.56

Det var helt greit å bytte ut gråværet i Norge med strålende sol i Dublin en lørdag morgen i mai.

Presis på rutetid, kl 8.35 landet flyet. Effektivt ble alle passasjerene sluppet ut. Så effektivt gikk det at bakkemannskapet hadde rukket å komme med rullestolen til Grybetrotter, for så å kjøre den vekk igjen før vi hadde somlet oss ut av flyet. Ingen informerte oss om det, så der satt vi og lurte på hvor rullestolen ble av.

Da vi følte at vi hadde sittet lenge nok etterlyste vi rullestolen. Etter mye prat i walkie-talkie, ble den sporet opp og tilbakekalt. I mellomtiden ble flyet klargjort for neste avgang. Det varte og rakk. I motsetning til på Norwegians fly til Puerto Rico ble vi imidlertid ikke bedt om å gå av flyet for å vente på rullestolen. Irene klarer tydeligvis flere ting på en gang, og ryddet rundt oss. Samtidig som det var klart for ny ombordstigning for passasjerer som skulle tilbake til Norge kom rullestolen tilbake. Og vi kunne trippe bort til bagasjebåndet som allerede hadde spyttet ut all bagasjen fra flyet, plukke med oss den siste kofferten på båndet og så finne ut hvilken buss vi skulle ta inn til sentrum.

Her er Grybetrotters egen topp 10-liste med høydepunkter fra en helg i Dublin:

IMG_6332

Irene har humor, og både Grybetrotter og Jobetrotter likte spesielt godt oppfordringen på søppelkassene i Temple Bar District.

10. Kollektivtransport i Dublin

Den enkleste og billigste måten å komme fra flyplassen til sentrum på med kollektivtransport er å velge flybussekspressen. Du kan velge mellom flybussekspressene Aircoach og Airlink. Hvis du har med rullestol, velger du den siste. Mens Aircoach har høye trapper inn i bussen, har Airlink elektrisk rampe som bussjåføren slo ut hver gang vi skulle på bussen.

2016-05-14 10.51.47

Grybetrotter likte særlig godt den elektriske rampen som var innstallert på de fleste busser i Irland, med unntak av Aircoach sine. Her kunne bussjåførene bare trykke på en knapp og ingen måtte stresse ryggen sin for å ta opp rampa manuelt slik vi må i Norge. Om det var det som gjorde susen vites ikke, men i Dublin var en bussjåfør faktisk en mann med godt humør. Grybetrotter spurte seg selvfølgelig om hvorfor vi ikke kan ha sånne nymotens bussramper (og blide bussjåfører) også i verdens rikeste land.

Med både Airlink og Aircoach kunne du også kjøpe billetter til «hopp av og på»-bussene som kjører rundt i sentrum. Billettene varer i 48 timer fra de blir aktivisert. Airlinks Dublin Bus Tours hadde elektriske ramper og var rullestolvennlige, mens Aircoach sin Citysighsteeing Dublin tvilholdt på trappene sine i bussene.

Også de vanlige rutebussene i Dublin så ut til å ha elektriske ramper, så det var enkelt å komme på med rullestol. Grybetrotter likte spesielt at alle rutene var merket med rullestolsymbol for å opplyse om at bussen var tilgjengelig for rullestoler:

IMG_6493

På denne første dagen valgte vi også å ta «hopp av og på»-sightseeingbussen et stykke rundt i byen, og Jobetrotter bar Grybetrotter opp den bratta trappa for å kunne sitte øverst i bussen. For Grybetrotter var det ikke noe spesielt stort høydepunkt, da det var vanskelig å se ordentlig gjennom de høye vinduene. For oss fungerte bussen best for å gjøre nettopp det det sto på den, nemlig hoppe av og på ved turistattraksjoner vi ikke gadd å gå til.

IMG_6393

Grybetrotter fikk likevel med seg at vi kjørte forbi Phoenix Park, og bestemte seg for å ta denne parken i nærmere øyesyn senere den helga.

9. Sov en times tid i Phoenix Park

IMG_6528

Mandag 16. mai i Phoenix Park, Dublin.

Et par dager etter at vi kjørte dit med sightseeingbussen, ville Grybetrotter ha parkdag. Den ville hun ha i Phoenix Park. Etter som parken ligger litt utenfor den delen av sentrum vi bodde, tok vi sightseeingbussen dit.

Parken var ikke like folksom som den hadde vært da vi kjørte forbi på lørdagen. De store gressplenene som strakte seg utover, så veldig innbydende ut. I hvert fall helt til du så nærmere etter. Grybetrotter og Jobetrotter bestemte seg for å gjøre det vi pleier når vi er på ferie – nemlig sove litt i parken. Vi var imidlertid på nippet til å ombestemme oss da vi så hvor dårlig irene er til å plukke opp dritten etter hundene sine. Men har vi bestemt oss for noe så gjennomfører vi det. Etter å ha funnet en flekk som ikke var omkranset av hundebæsj, la vi oss ned og sov søtt i sola den neste timen. Før vi vandret langs Liffey River tilbake til byen igjen, i håp om å kunne komme oss på et elvecruise.

8. Dublin Castle

IMG_6494

Grybetrotter og Jobetrotter gikk blant annet til Dublin Castle på mandag 16. mai.

Dublin Castle er en turistattraksjon med en lang historie, og fortjener et eget avsnitt. Slottet spilte en aktiv rolle under den irske uavhengighetskrigen i 1920. I dag brukes det som konferansesenter og ble også brukt til møter i det europeiske råd da Irland hadde formannskapet i EU. De fleste deler av slottet er åpent for publikum, men Grybetrotter og Jobetrotter holdt seg ute i det fine været.

IMG_6496

Bak slottet er det en fantastisk hage.

På et informasjonsskilt kunne vi lese at hagen er designet som en helikopterlandingsplass og på plassen er det anlagt stier som er tegnet opp etter et tradisjonelt gælisk mønster. Etter å ha fundert på hvorfor de lagde helikopterlandingsplass i gamle dager på en tid da det ikke fantes så mange helikoptre, har vi konkludert med at hagen nok åpnet senere enn selve slottet. Tidligere var det bare en svart dam (black pool = Dubhlinn på gælisk) bak slottet, som er det som har gitt navnet til byen Dublin.

IMG_6500

Jobetrotter på helikopterlandingsplassen i hagen med slottet i bakgrunnen.

IMG_6502

I slottshagen finner du også Garda Memorial, et minnested for drepte irske soldater.

IMG_6505

Slottsplassen med alle turistene på vei inn i slottet. Grybetrotter og Jobetrotter var mest opptatt av hvorfor det norske flagget ikke var heist sammen med de andre flaggene på slottsplassen. Var det fordi vi var skvisa ut av Grand Prix?

Svaret var vel sannsynligvis mer i retning av at flaggene som vaiet var flaggene til EU-landene.

Flere høydepunkter fra Grybetrotters topp 10-Dublinliste publiseres i morgendagens blogginnlegg.

 

 

Series NavigationPinse i Dublin – Grybetrotters topp 10 høydepunkter fortsetter >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *