Hvordan slå i hjel en helg i Praha – lørdag dagtid

Dette er innlegg 2 av totalt 3 i føljetongen Praha 2015

IMG_4540

 Praha, Tsjekkia – lørdag 24. oktober 2015

Lørdag 24. oktober var en helt vanlig lørdag – som Grybetrotter og Jobetrotter valgte å tilbringe i kulturbyen Praha.

Her kan du lese om hvordan Grybetrotter og Jobetrotter tilbrakte en fredag kveld i Praha.

Slik kan du tilbringe en lørdag i Praha

1. Ta en rolig morgen med en bedre hotellfrokost etterfulgt av et langt bad

IMG_4481

Hotel Royal Palace vartet opp med fantastisk frokost, med ulike tsjekkiske spesialiteter. Den makiliknende biten på tallerkenen besto for eksempel av sursild med diverse surkål i midten. Grybetrotter som for anledningen ikke hadde giddet å ta på seg kontaktlinsa si enda, slafset her i seg en slags gulasjsuppe i god piratstil…

2. Gå til Praha slott (også kjent som Prahaborgen)

IMG_4492

Hotellet vårt lå 6 minutters gåtur fra Praha slott. Praha slott er på norsk kjent som Prahaborgen, og i følge alle omtaler Grybetrotter hadde lest, skal det være storslagent og med fantastisk utsikt. Med andre ord absolutt  verdt et besøk. Slottet lå i motsatt retning av Karlsbroa, så Grybetrotter tenkte at det ville være bedre å se slottet først, og så gå over Karlsbroa til gamlebyen etterpå.

Etter å ha humpet avgårde over brostein, opp en bakke med enda mer brostein, forbi den ene spektakulære bygningen etter den andre, og attpåtil  klappet oss selv på skulderen for å ha kommet på den strående ideen å tilbringe lørdagen i Praha, endte turen vår til slottet her:

IMG_4493

Vår mobile reiseguide oppga at det bare var 6 minutter å gå til Praha slott. Den hadde da selvfølgelig ikke lagt inn rullestolfilter, men geleidet oss raskeste vei til trappene som førte opp til slottet.

Denne lange trappa ble for lang for oss. Jobetrotter løp rundt for å se om det var andre veier som vi kunne trille rundt på – men ble da bare møtt av enda flere trapper. Så etter å ha konstatert at vi ikke gadd å bruke hele dagen på å finne alternative veier rundt, ga vi opp prosjektet med å komme opp til Prahaborgen.

Senere på dagen skulle vi finne bilveien som førte opp til slottet, men akkurat da gadd vi ikke det. Vi snudde dermed og begynte nedstigningen ned mot Karlsbroa isteden.

3. Ta en ølstopp på en uterestaurant

Vi gikk ikke veldig langt før vi kom til en plass som heter Malá Strana. På «det lille kvartalet» som Malá Strana også betyr var det flere kule uteserveringer. Selv om temperaturene var som i Norge, var det strålende sol og yrende uteliv. Vi valgte å følge eksemplet og satte oss ned utendørs.

IMG_4515

Vi valgte oss ut dette ølhuset – Malostransky hostinec, hvor Jobetrotter fortærte dagens første øl.

IMG_4511

Her på Malá Strana (også kalt «det lille torg») satt Grybetrotter og så slukøret opp på Prahaborgen hun måtte nøye seg med å se på avstand. Jobetrotter på sin side satte karakteren 5 også på lørdagens første øl – av merket Pivovar Kout til 21 kroner for halvliteren.

IMG_4512

Grybetrotter var ikke helt klar for alkohol enda, og nøyde seg med hjemmelaget iste stappfull av sitron, appelsin og ingefær.

4. Drikk varm vin og spis Trdelník 

Men det tok ikke lang tid før Grybetrotter var klar for litt alkohol likevel. Etter å ha betalt på Malostrnsky, trengte vi bare å snu oss før vi fikk øye på boden som solgte varm vin og den tradisjonelle tsjekkiske søtsaken Trdelník.

IMG_4523

Grybetrotter shopper varm vin og kake…

IMG_4524

Grybetrotter nyter varm vin og Trdelnik- som var noe butterdeig dynka i sukker og selvfølgelig stappa med nugatti. Men det var absolutt den beste kaka vi smakte i Praha denne gangen.

5. Gå over Karlsbroa

….Sammen med ti tusen andre turister.

IMG_4528

– Jeg trodde turistsesongen var over jeg, undret Grybetrotter, der vi brøytet oss vei gjennom alle våre medturister på tur over Karlsbroa.

IMG_4542

Alle turistene på broa sperret utsikten noe, men vi fikk likevel sett litt der vi banet oss vei. Blant annet fikk vi igjen sett Prahaborgen på avstand, sammen med denne pinokkiodukkemannunderholderen.

IMG_4646

Jobetrotter har kommet seg trygt over på den andre siden av Karlsbroa – her litt senere på dagen.

IMG_4697

Det går også an å gå over Karlsbroa på kvelden – faktisk var det egentlig å foretrekke. Det var langt færre mennesker på broa på kvelden enn på dagen. Utsikten var den samme…

6. Lei en privatsjåfør og få guidet tur rundt i byen i en åpen cabriolet

Når du er lei av å tråkke eller humpe rundt på brosteinen, er det godt å få øye på disse stilige bilene, som kan frakte deg rundt i resten av byen:

IMG_4545

Det var egentlig ikke langt vi gikk den dagen – men det VAR humpete, og Grybetrotter ble fort sliten. Vi fant derfor ut at vi ville leie denne bilen med guide slik at vi kunne få se litt mer av byen på litt kortere tid. Til tross for at bilen hadde åpent tak, hadde den også et meget effektivt varmeapparat. Etter å ha fått bredt et digert pledd over beina (og Grybetrotters rullestol) funket varmeapparatet kjempebra. Vi ble så gode og varme på beina at overkroppen heller ikke ble kald, selv om vi suste rundt i åpen bil i byen.

Bilen kom med sjåfør som kunne utmerket engelsk, og attpåtil snakka så høyt at selv Grybetrotter hørte det. For en times guidet tur betalte vi turistpris på 1000 kroner – men det var absolutt verdt det.

IMG_4547

Grybetrotter og Jobetrotter tar en fornøyd selfie etter å ha plassert seg trygt og varmt i den åpne bilen.

På veien fikk vi blant annet se:

  • Beethoven-plassen
IMG_4549

I følge guiden vår har bygningen bak oss blitt oppkalt etter Beethoven etter at han tilbrakte et visst antall netter på hotell der med gratis kost og losji en gang i den fjerne fortid…….

  • Lennons grafitti-plass
IMG_4551

Her er det eneste stedet i Praha det er lov å tagge. John Lennon selv var aldri i Praha, men ble allikevel et slags frihetssymbol når ungdom tegnet ham på denne veggen under Prahas kommunisttid

  • Den norske ambassaden

IMG_4554

  • Nasjonalteateret

IMG_4562

  • Prahaborgen med den riktige inngangen

IMG_4621

  • Den moderne delen av byen
IMG_4576

Her er den moderne delen av byen representert ved en prisvinnende statue av Kafka (som også beveget på seg) på et digert shoppingsenter.

  • Gamlebytorget

IMG_4594

  • Og gamle tsjekkiske trikker

IMG_4614

Etter at bilturen var over hadde vi sett mye – men vi hadde fortsatt til gode å gå til gamlebyen. Hvordan det gikk kan du lese om i neste blogginnlegg….

Series Navigation<< Hvordan slå i hjel en helg i Praha – fredag kveldHvordan slå i hjel en helg i Praha – lørdag ettermiddag/kveld >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *