Beijing, Kina, onsdag 18. juli 2018
Samtale mellom Grybetrotter og En trotter i Jingshan-parken:
– Grybetrotter: Skal vi gå ned på kafeen og kjøpe dere en øl?
– En trotter: Nei, det er så dyrt her.
– Grybetrotter: Hva koster en øl da?
– En trotter: 12 kroner….
Begge begynner å le…..
Det er lett å miste perspektivet på prisnivået når man har vært på ferie en stund.
Kinas hovedstad består av mange store, flotte parker. De fleste har åpningstider, og det koster mellom 2 og 6 kroner å komme inn. Onsdag ettermiddag skulle vise seg å bli den store parkdagen for oss, da vi besøkte tre av dem.
1. Zhongshanparken
Zhongshan er visst et vanlig navn på parker i Kina, til ære for den kinesiske solguden Zhongshan. Intet mindre enn 40 parker i Kina er oppkalt etter han. Zhongshanparken i Beijing var tidligere en keiserlig park, og er den mest sentrale av flere parker som omgir Den forbudte by.
Her tilbrakte vi tiden mens vi ventet på at Steinartrotter og Christrotter skulle se seg om inni Den forbudte by, etter at vi var blitt nektet adgang.
Her var det trivelig å vandre rundt på strake, rullestolvennlige veier, med utsikt over til den forbudte by.
- Veien rundt i parken gikk ved vannet som delte parken fra Den forbudte by
- Grybetrotter med utsikt til Den forbudte by
- Her en liten steinrøys vi kom over
- Grybetrotter på idyllisk bro med idyllisk elv og vannliljer i bakgrunnen.
- Vi tilbrakte rundt halvannen time i den store parken, og likevel fikk vi ikke sett alt. Det var enorme avstander.
2. Jingshanparken
Etter å ha blitt gjenforent med Steinartrotter og Christrotter gikk turen videre til Jingshanparken. Steinartrotter hadde allerede sett seg ut denne parken, som også er kjent for å være en kunstig høyde der man kan skue utover Beijing og Den Forbudte by. Det vil si hvis været tilsier det. Det var ikke akkurat strålende sol og god utsikt denne dagen, der vi myste utover forurensningssmogen som hadde lagt seg som et teppe over byen og gjorde luftveiene våre tette, samtidig som vi lurte på om vi begynte å se dårlig.

Jobetrotter er klar for å bestige de bratte bakkene opp til utsiktspunktet i Jingshanparken. Selv om det var overskyet og tåkete av luftforurensningen, var det ganske så hett i 32 grader og ekstremt høy luftfuktighet.
- For å komme opp til utsikten kunne den spreke gå opp disse bratte trappene.
- De mindre spreke hadde denne veien vi kunne trille på før vi måtte forholde oss til trapper vi også.
- Til tross for at kineserne har prøvd å gjøre det tilgjengelig, med ramper ved siden av trappene, fungerte det ikke helt. De var alt for bratte til å kunne trilles på, så det ble mye bæring av rullestol og Grybetrotter oppover.

Vi kom opp til slutt, og kunne nyte utsikten utover byen….

Dog var det ikke mye vi klarte å skimte gjennom all forurensningssmogen. Her er utsikten utover til Den forbudte by.
3. Beihaiparken
Dagens tredje parkbesøk ble foretatt i Beihaiparken. Også denne parken er i umiddelbar nærhet til Den forbudte by, og er blant annet kjent for landemerket den hvite padoga (som visstnok er et gravkammer). På bildet over kan den hvite padoga skimtes fra båten vi putret rundt i på innsjøen i parken.
For i Beihaiparken var det elvebåttur som gjaldt. Straks vi kom inn i parken lempet vi oss over i noen elvebåter vi fant på veien, der vi i sakte og bedagelig tempo ble rodd rundt en times tur på elva.
- Grybetrotter og Jobetrotter koser seg på elvetur i Beihaiparken.
- På elva var det tett i tett med vannliljer av Jadeblomster
- Steinartrotter er opptatt med å fotografere det hele.
Siste matgilde med alle trotterne
Dette var vår siste kveld med Steinartrotter og Christrotter i Beijing. De skulle reise videre til Shanghai neste dag, og siste middag ble tilbrakt på en nuddelrestaurant i et hipsterliknende område rundt Den forbudte by.

På vandring i Beijing. Her gikk vi forbi bittesmå, typiske arbeiderboliger der hele familier bodde.
- Siste måltid sammen alle fire. Her på nuddelrestaurant i Beijing.
- På restauranten var konseptet å velge ut ulike retter, som man blandet med nudler. Vi var blitt godt vant i matveien, og dette måltidet var heller ingen skuffelse.
Du vet du er i Kina når…

Øyenstikkerne er større enn øynene dine, og du seriøst lurer på om du får vondt hvis du kræsjer med en av dem. Her fikk Grybetrotter så vidt tatt et bilde av en av de digre mens vi tok en pust i bakken på toppen av Jingshanparken.

Du overalt i sentrum ser bittesmå hus som fungerer som små, lokale politistasjoner.