- Det beste fra Dubai
- Det beste fra Dubai; Verdt å oppleve
Dubai, De forente Arabiske Emirater, 10-17. desember 2016
Første gang Grybetrotter forsøkte å bestille ferie til Dubai, endte hun på sykehuset med et knust øye isteden. Overtroisk som hun er, var hun derfor litt nervøs for hva hun kunne miste da hun bestilte tur for andre gang. Til alt hell inntraff det ingen store katastrofer denne gangen. Med alle sine gjenværende sanser intakt, satte hun seg på flyet til flyselskapet Emirates, og nøt fantastisk service direkte til Dubai lørdag 10. desember.
Sammen med henne var Mammatrotter og Steinartrotter, og nå skulle vi bytte ut vår årlige sydentur til en Kanariøy med en sydentur til Dubai.
Dubai hadde som forventet mye å by på, og hvis du klarer å overse det mindre heldige menneskesynet og verdiene Emiratene står for (og det gjør du jo hvis du er norsk og reiser dit), var det et kjempebra feriested. Med bra vær og gode temperaturer, fine omgivelser og med direktefly fra Oslo, er det lett å skjønne hvorfor det er blitt så populært.
Her er det beste fra Dubai:
Det beste hotellet i det beste området til den beste prisen
I Dubai kan du boltre deg i luksushoteller, og vi hadde for anledningen valgt Hilton by The Walk. Om det var det absolutt beste hotellet i Dubai er vel ikke helt sikkert, men Grybetrotter er ganske sikker på at vi ikke kunne valgt noe bedre denne gangen.
Hotellet var opprinnelig valgt etter tips fra bekjente, fordi det ligger nært både stranda og den moderne bydelen The Walk med masse shopping- og restaurantmuligheter (uten at vi shopper så mye av den grunn da…). Grybetrotter hadde fått The Walk beskrevet som «Dubais Manhatten». Og vi likte oss jo på Manhatten.
Et lite pluss i regnskapet (bokstavelig talt) var det også at akkurat den dagen i september da Grybetrotter hadde bestemt seg for å booke den 145 kvadratmeter store leiligheten vi hadde siklet på, men vært tvilsomme til fordi den hadde en pris på høyde med skyskraperen hotellet holdt til i, hadde booking.com bestemt seg for å sette ned prisen med 55 %. Og det kun i den uka vi skulle reise. Grybetrotter hadde aldri opplevd en så stor rabatt før, og følte det som hun vant i lotto. Dermed var all tvil feid til side, og Grybetrotter booket leiligheten om mulig med enda større iver enn hun pleier.
Den 145 kvadratmeter luksusen vi fikk på billigsalg i Dubai hadde intet mindre enn to soverom, tre bad, samt stue og kjøkken.
Grybetrotter hadde et håp om at det ville være tilgjengelig i området, etter som The Walk er ganske så moderne. Og det var stort sett tilgjengelig. Hele hotellet var godt tilrettelagt for rullestolbrukere. Det var enkelt å komme ned til både Jumeirah Beach og marinaen, og hele The Walk besto av glatte heller det var enkelt å trille på. Likevel klarte ikke Grybetrotter å unngå å føle seg bittelitt skuffa. Hun syntes byen bar preg av manglende helhetstenkning. Det var muligens en byggherre på hvert kvartal, og hvert kvartal var greit tilrettelagt. Men skulle vi gå litt innover i byen fra The Walk og krysse gata så hendte det at vi møtte på en høy fortauskant eller en hindring midt i veien.
Disse tre bildene er ment å illustrere at det også fantes hindringer på de fremkommelige veiene i Dubai. Til venstre gikk vi over en bratt rampe midt på fortauet, og Grybetrotter er vel den eneste som hadde liten nok rullestol til å komme forbi lyktestolpa ved siden av. Bildet i midten viser full stopp i tilgjengeligheten, i det en diger kran av noe slag er klæsja opp midt i veien.
Beste utsikt ved frokosten
Hilton by The Walk var et typisk «storbyhotell», noe som betød at frokostsalen lå klæsja inne i et trangt lokale. Frokost innendørs samsvarte ikke helt med våre forventninger til en sydenferie. Det tok derfor ikke mange dagene før Mammatrotter hadde funnet ut at vi faktisk også hadde lov til å spise frokost på The Walk sitt søsterhotell Hilton Dubai Jumeirah Beach som lå rett over veien.
Hilton Dubai Jumeirah Beach var mer et typisk «sydenhotell», og her kunne frokosten nytes utendørs til utsikten mot bassenget og sjøen:
Beste treningsøkt
Det var ikke bare frokosten på Hilton Dubai Jumeirah Beach vi hadde lov til å benytte oss av. Så lenge vi var gjester på et av de to Hilton-hotellene hadde vi lov til å bruke både bassenget og den private delen av Jumeirah Beach som var forbeholdt Hiltons gjester.
Etter som bassenget som her er avbildet på The Walk var hakket mindre og kjipere enn bassenget ved beachen, var det bra vi fikk benytte det sistnevnte.
I det digre bassenget til Hilton Dubai Jumeirah Beach fikk Grybetrotter sin 40 minutters svømmetrening nesten hver dag.
Beste solsted
Selv om bassengområdet var fint, var ulempen at sola tidlig gjemte seg bak hotellbygningen. Så da Grybetrotter var ferdig med sin treningsøkt ca kl 11.45 de dagene vi lå der, flyttet vi oss derfor litt lenger ned. Mellom bassengområdet og stranda fant vi denne oasen, som ble vårt faste bruningssted.
Beste samtaleemne
– Hvordan spise mat med niqab?
Emiratene er et strengt muslimsk land, og selv om de har åpnet opp for at turister kan få oppføre seg (delvis) som de vil, ble Grybetrotter overraskende fascinert av hvor mange kvinner som gikk med niqab, og da gjerne også med en snobbeveske av merket Gucci, Armani, Louis Vuitton eller liknende på armen. Veldig få kvinner gikk alene, og var som regel alltid akkompagnert av en sjeik i hvit kjole (unntaksvis var den grå eller blå istedenfor hvit) og hodetørkle. For oss var ikke dette et helt dagligdags syn, og det var derfor naturlig at det snek seg frem noen spørsmål i hodene våre etter hvert.
Etter som det i Emiratene er strengt forbudt å ta bilder av kvinner, har vi ikke noe som kan illustrere spørsmålet vårt over. Men vi fikk svaret. Og det virker ikke enkelt, men kvinnene lirker maten innunder gardinen foran munnen sin og har sikkert gjort det utallige ganger før. Omtrent slik som i denne You Tube-videoen.
Beste drink
Som det strenge muslimske landet Emiratene er, serveres det ikke mye alkohol i Dubai. Ingen av restaurantene vi var på langs strandpromenaden eller The Walk serverte alkohol. Grybetrotter og Steinartrotter ble derfor isteden gode venner med de mange frukt- og grønnsaksjuicene som ble solgt som drinker på restaurantene.
Men skulle behovet for alkohol bli for stort, var det bare å gå inn på et av hotellene. Der pengene ligger, er det antakeligvis ikke så viktig med prinsipper mer, så det var tydeligvis hotellene som hadde fått skjenkebevilgning i byen.
The Walk tilbød også «happy hour» hver dag mellom kl 18 og 20, og den glade timen foregikk i 35 etasje i Pure Sky Lounge.
Og det var i den glade timen Grybetrotter fant favorittdrinken sin, nemlig Appletini.
Stemningen på takterrassen om kvelden var høy. Særlig musikken de spilte på full guffe overdøvet alt annet. Men som den lystilhengeren Grybetrotter er, så elsket hun selvfølgelig lysene og stilen der:
Beste (mest) pinlige øyeblikk
Når du står i vaffelkiosken og småkrangler litt høylydt om du skal ha en eller to jordbær på vaflene og hvor dyre de er, i det den arabiske eieren bak disken spør om du er norsk fordi han kjenner igjen språket. Han er nemlig gift med en norsk dame fra Drøbak, kunne han fortelle, og vaflene var norskinspirerte. Og med det ble vi smørblide og kjøpte en diger vaffel på deling med tre jordbær, bananer og masse sjokoladesaus.
Beste gåtur
Hilton by the Walk var et perfekt sted hvis du vil ha både by, strand og marinen i umiddelbar nærhet.
Fra hotellområdet var det enkelt å gå ned til stranda…..
…Der første lunsj ble inntatt den 11. desember på Restaurant Tike – som serverte kjempegode tyrkiske «småretter» og hjemmelaget fruktjuice.