Site icon Grybetrotter på tur

Grybetrotters topp tre høydepunkter fra pinse i Dublin

Dette er innlegg 3 av totalt 3 i føljetongen Dublin 2016

die

Dette er en fortsettelse fra Grybetrotters nedtelling av hennes ti største høydepunktene fra pinsehelga i Dublin. Lurer du på hva topp ti til fire var, kan du trykke her.

Dublin, 14-17. mai 2016

– Jeg kjenner det svir litt i panna nå, sa Jobetrotter. Panna han refererte til hadde sittet vendt mot sola de siste seks timene. Og hadde vært gjennom lunsj, Prosecco, to runder med desserter, middag, fem øl og en mengde vann. Alt mens sola stekte på samme sted hele tiden. Kanskje ikke så rart at det lyste ildrødt av den til slutt. (panna altså, ikke sola).

Grybetrotter og Jobetrotter hadde nemlig slått seg ned på Milano restaurant nær vannkanten i Grand Canal Square. Og der opplevde vi vårt tredje største høydepunkt fra helga i Dublin:

3. Stek i sola i seks timer på Milano kafe på Grand Canal Square

15. mai: Jobetrotter og Grybetrotter begynte sitt lange restaurantbesøk på Grand Canal Square med å skåle i Prosecco. Til lunsj spiste vi fantastiske gode varme deigboller, som vi kunne dyppe i smør og rød og grønn pesto.

20 minutters gåtur fra hotellet vårt, ligger Grand Canal Square. Grand Canal Square er Dublins svar på Aker Brygge i Oslo, og består av moderne nybygde hus med masse uterestauranter langs vannet.

På Grand Canal Square ligger også Grand Canal Theater.

Til den store kanalen gikk vi etter turen vår i Trinity College, og etter å ha slått oss ned på Milano restaurant ble vi altså værende. Det var strålende sol, vindstille, god mat og drikke, så hvorfor skulle vi gå videre?

Jobetrotter koste seg stort med Honey Dew-ølen sin – opptil fem ganger.

Grybetrotter med besøkets andre måltid (sjømatrisotto) og tredje glass med Prosecco. Fortsatt fornøyd i sola.

Da vi til slutt klarte å løsrive oss fra restauranten langt utpå ettermiddagen, gikk vi videre langs Grand Canal Square, for å utforske om det var mulig å gå rundt hele området….

 

Det var det – hvis du ikke sitter i rullestol. Plutselig var det slutt på den tilgjengelig veien, og vi kom til noen smale broer med høye trinn (som den bak på bildet), som til slutt endte opp i en lang trapp. Jobetrotter forserte både trinnene og trappa med rullestolen til Grybetrotter på slep, til tross for noen små protester fra sin kone innimellom.

2. Bo midt i Temple Bar District

Dubin er ingen gedigen by, og du kan gå til nesten alt. Uansett hvor du bor i byen, så er det ikke langt unna en pub. Grybetrotter var likevel strålende fornøyd med sitt valg om å bo midt i Temple Bar District. Nærmere bestemt på Temple Bar Inn.

Resepsjonen i Temple Bar Inn hotel var fancy innredet og lå langt under jorda. For å komme dit måtte du faktisk ta heis nedover og ikke oppover. Rommene lå over bakkeplan.

14. mai: Jobetrotter har ankommet hotellet og laster ned kart på mobilen før vi går ut.

Hotellet ligger midt i smørøyet blant puber og restauranter, var tipp topp moderne og hadde store romslige handicaprom.

På Temple Bar Inn fikk vi den største ballsalen av et bad Grybetrotter noengang har sett. Størrelsen på badet kommer ikke til sin rett på dette bildet, men man kan trygt si at det var plass til to-tre elektriske rullestoler med svingradius der inne. Grybetrotter likte for øvrig at irene har skjønt at vasker på handicaptoalett ikke bør være plassert høyt opp. Alle vaskene var plassert i lav høyde og var enkle å komme til med både gåstol og rullestol, som det til høyre i bildet.

14. mai: Første lunsj i Dublin ble tilbrakt utendørs i strålende sol på Restaurant Busker’s, bare 100 meter fra hotellet. Måltidet besto av irsk biffgryte med guinnessaus. Det var ikke vanskelig å finne god mat og billig drikke i Temple Bar District, selv om vi var midt i turistfella.

15. mai: Det var stas å se på kveldslivet og det krydde av folk i Temple Bar. Hvor det ikke var vanskelig å gå pub til pub-runde.

15. mai: Den beste Irish Coffeen fikk vi også i Temple Bar.

14. mai: På Guinness Storehouse tidligere på dagen hadde vi lært at østers og øl har vært en yndet favoritt de tre siste tiårene, etter at den irske arbeiderklassen oppdaget hvor godt det er å kombinere østers og guinness. Kombinasjonen måtte selvfølgelig prøves – og ble absoutt bilfalt, da lørdagsmiddagen ble inntatt på den irske puben Oliver St. John Gogarty’s  i Temple Bar District. Som for øvrig også serverte en av de beste Cosmopolitan-drinkene Grybetrotter har smakt.

Nummer 1 på Grybetrotters topp 10 høydepunkter i Dublin: Smak på Guinness i Guinness Storehouse

Øverst på Grybetrotters liste over de ti festligste tingene å gjøre i Dublin troner besøket vi avla hos Guinness Storehouse 14. mai. Der fikk vi se og lære om historien til det mørket ølet Guinness. Det var Grybetrotter som pushet på for å besøke museet. Overraskende egentlig, syntes Jobetrotter, etter som Grybetrotter ikke liker øl en gang. Men Grybetrotter var ute etter kultur, og er det noe irene er kjent for så er det jo Guinnessen sin. Så på vår gåtur gjennom byen på lørdag 14. mai endte vi opp her.

– Også hestene liker seg godt utenfor inngangen til Guinness Storehouse, spøkte bussjåføren på en av «hoppe av og på»-bussene vi tok i Dublin. Med klar referanse til alle hestene som var stilt opp, klare til å kjøre turister på hest- og kjerretur gjennom byen.

Guinness storehouse var gedigent, med seks etasjer. Hver etasje hadde sitt eget formål. Her er vi i første etasje, klar til start. Vi lurte ikke på hvilken vei vi skulle gå.

Vann er viktig i produksjonen av Guinness, lærte vi. Derfor var det mye vann utstilt på museet.

Denne kjempetanken over flere etasjer viste at noe måtte de i hvert fall ha brukt museet til før det ble museum.

Guinness storehouse rommet også flere puber der man kunne få kjøpt seg ekstreme mengder med Guinness hvis man ønsket det. Både Grybetrotter og Jobetrotter syntes litt synd på dette irske bandet som spilte og spilte i en av pubene, uten at noen egentlig gadd å følge med. De var da her for øl, ikke musikk..

I motsetning til på Bacardi-museet vi hadde vært på i Puerto Rico tre måneder tidligere, føltes Guinness-museet ikke bare som et eneste stor reklameshow hvor det var om å gjøre å skuffe alle gjennom fortest mulig så de kunne kjøpe alkoholen enda raskere. Her var det faktisk så gjennomført at det til og med var underholdning mens man ventet i kø for å få komme inn i smaksrommet. Mannen som underholdt, spilte på en tromme som irene er veldig stolte av å ha funnet opp: Bodhrán.

Og i smaksrommet lærte vi å smake «ordentlig». Det viktigste var å holde albuen høyt opp mens man putter glasset til munnen, puste inn mens man tar en slurk og ut når man svelger. Det fikk likevel ikke Grybetrotter til å like smaken noe mer.

Vi slapp likevel ikke helt unna reklame på Guinness Storehouse heller. Her kom den i en egen avdeling, i form av et historisk tilbakeblikk på alle reklamene Guinness har hatt opp gjennom årene.

Grybetrotter og Jobetrotter var på sin side mest fascinert over hvor lite vi kjente igjen reklamene. Vi hadde ingen som helst referansepunkter til disse reklamene. Sånn er det å vokse opp i et land med totalforbud mot alkoholreklame.

For å toppe det hele, i øverste etasje i museet kunne man nyte en hel halvliter med Guinness eller brus som var inkludert i prisen. Med 360 graders panoramautsikt over byen badet i sol.

Grybetrotter og Jobetrotter prøvde først å ta en selfie av seg selv med panoramautsikten…

Før noen andre turister tilbød seg å ta bilde av dem med ølen og brusen sin (Grybetrotter feiga ut og følte ikke for en hel halvliter med det den mørke Guinnessen).

Andre høydepunkter Grybetrotter likte spesielt fra Dublin:

15. mai: Hvordan du midt i byen kunne plutselig kunne gå innom lite rekkehusområde som så ut som en liten drabantby.

15. mai: Hvordan du like enkelt plutselig kunne vandre inn i en idyllisk park full av liv – her i St. Stephen’s Green.

I St. Stephen’s Green Park var det også dansetrening denne søndagskvelden.

16. mai: Den fantastiske banan- og peanøttmilkshaken vi drakk på Eddie Rocket’s City Diner – en amerikansk hamburgerbar i 50-tallstil i den kjente handlegata O’Connell Street.

 

At taxiene på gælisk heter Tacsaì.

Og en slik tacsaì bestilte vi tilbake til flyplassen grytidlig på Norges nasjonaldag. I god handicapvennlig stil stilte irene opp med en diger tacsaì med rampe (riktignok ikke av den «rette» sorten, men tanken var god), og prisen vi betalte var bare 20 euro. Fra hotellet til flyplassen tok det bare 20 minutter. Vi hadde stått opp alt for tidlig og beregnet alt for god tid. Tiden brukte vi til å prøve og shoppe et nytt kamera på flyplassen. Det funka dårlig, etter som tax-freebutikken på terminal 1 hadde bestemt seg for å være utsolgt for alle kameraene vi måtte synes var interessant. Men vi fikk i hvert fall slått i hjel litt tid før avreise hjem til et festpyntet Norge, etter noen bra dager i det store utland.

2C6A7DA0-B291-4008-A236497EAD7A8A96-DB88F5AA-CB68-427F-9A506758738454EC
Series Navigation<< Pinse i Dublin – Grybetrotters topp 10 høydepunkter fortsetter
Exit mobile version